A baktériumok elleni védelem legjobb módja ha a bundát rendszeresen lenyomkodod, és mindig kimosod a hordót alaposan, mielőtt töltessz bele valamit. Egyébként a gabonánál a cefrézés megöli a baktériumokat, így a fertőzést csak valamilyen külső tényező okozhatja, nem a maga az alapanyag.
Az ecetesedésben biztos vagy? Ha a cefrében már megerjedt a cukor jelentős része, akkor savanyodik a cefre, így nem biztos hogy ecetsav amit érzel.
Ha mégis ecetesedésről van szó, akkor viszont meggondolandó, hogy foglalkozz-e a cefrével tovább. A vörösréz lepárlót erősen károsítja az ecetes cefre, a lejövő párlatba réz kerülhet, ami kék, zöld, barna színű, és borzasztó ízű. Javítani lehet, a cefréhez szódabikarbónát vagy meszet kell adni, 20 dkg-ot 100 literenként. Jól meg keverd el, és érdemes várni egy napot a lefőzése előtt. Ez azonban szerintem sok eredményt hoz. A legjobb az alszeszt kezelni: az alszeszből kiveszel egy keveset, belerakod a meszet/szódabikarbóát. Addig kevered még erősen fehér, opálos szuszpenziót nem kapsz, aztán hozzáadod az egész alszeszhez, jól elkevered. Megvárod még leülepedik, és átszűröd.
Azt viszont te döntsd el, hogy érdemes e addig is rongálni vele a főződet. Legjobb az ilyet megelőzni: az erjesztőhordót mosd meg mindig alaposan mielőtt cefrét teszel bele. A másik fontos dolog a levegő teljes kizárása. A kierjedt cefrét is óvni kell a levegőtől mert az is vezethet ecetesedéshez. A legjobb az erjesztőtartályt mindig 80%ig tölteni, úgy nem juthat bele sok levegő. Ha viszont egy 100 literes hordóban 20 liter cefrét erjesztessz, akkor úgy valószínűbb az ecetesedés. Ha sincs lehetőséged kisebb hordóra, kis mennyiség esetén, a következő megoldást alkalmazd: bilincseld le a hordót az cefre beletöltése után rögtön, és hagyd is úgy. Napotna többször óvatosan engedd fel a bilincset, és engedd távozni a szén-dioxidot. Amint kifújt, rögtön bilincseld vissza.
Sajnálom a cefrédet, ettől még ne add fel ;) Velem ilyen még szerencsére nem fordult elő, még a tudatlan mindent bele pálinkaidőszakomban sem. Mielőtt döntenél, győződj meg róla, hogy tényleg ecetesedés amit érzel. A legegyszerűbb ha összehasonlítod azzal az ecettel amit a boltba veszel ételízesítéshez.