-=Gerner=- Creative Commons License 2011.01.21 0 0 63

sztrogo

tsMuxer GUI  lesz a te barátod .  Ezzel a programmal , ha az eredeti DVD-ről beolvastatod a VOB-okat , szépen JOIN -nal egymáshoz adogatva és a DEMUX -ot választod , akkor a progi a listában kipipált elemeket , kiszedi a VOB -okból.

Mit-hogyan  - lényegében néhány hsz.-sal  lentebb leírtam .

Ezt követően , a video és audio stream -eket beolvastatod az mkvmerge GUI  -ba úgy , hogy mindazokra különösen figyelsz ,amiket  korábban leírtam !

Ezzel a módszarral , a video és hang anyag is változatlan marad (nem kell konvertálgatni , stb ..), csupán formátumot cserél .( VOB - ból  lett mkv ) .

Ezek után ,ha mindent jól csináltál .... - A lejátszásnak ugyan olyannak kell lennie ,mintha azt az eredeti DVD-ről eszközölted volna, hiszen sem a video , sem a hang anyagon nem történ változtatás.

Amennyiben még ezek után is fenn marad az a hiba ,amit írtál ,akkor elképzelhető ,hogy a lejátszó rosszul kezeli az MPEG2 interlace módot mkv lejátszás esetében ...

Milyen más ok lehet még , hogy ilyen hiba keletkezik ? :

Leginkább az , hogy a DVD-én lévő video stream valójában nem szélesvásznú, vagy nem PAL - hanem  NTSC a  video anyag a DVD-én. A DVD lejátszó talán a beállítások alapján automatikusan kinyújtja a képet ( lehet , hogy csupán igen keveset kell , ez nem ritka ... ) 16:9 -es képernyő méretre , melynek következtében ez fel sem tűnik. A   PAl rendszerben rögzített DVD film anyagok közel 16 függőleges (V)   sorral többet tartalmazhatnak , mint az NTSC-s ! 

MKV lejátszáskor azonban a lejátszó 100%-ban (a standard szerint) úgy adja ki a kép V és H sorait , ahogy azok vannak a stream-ben.

DVD szabvány szerint , ha a rögzített anyag a "D-1" szabvány szerinti , akkor a kép méretezés   pal = 720x576 , ntsc esetén 720x480 .  Ha nem a "D-1" szerinti az anyag , akkor pal esetén 704x576  míg  ntsc-ben  704x480.

A  pal - ntsc méreti különbség eltérést , lehet picit  korrekciózni (a standard -tól való eltérésre kényszeríteni a lejátszót ) az  mkvmerge GUI-val !:

Elindítod az mkvmerge GUI -t , megnyitod vele  a kérdéses mkv-t . A listában kiválasztod a video stream -et  , majd a lista alatt kiválasztod a Format specific options  - fület . Itt két lehetőség van :

1.,  ha engedi , akkor jobb oldalon  kiválasztod a Display with/height: -et , és  ide beírva hogy   16  x  9  is jól szokott működni. Figyelem ! - Mivel DVD anyagról van szó , ne írd ide a TV felbontást ( 1280x720 vagy 1920x1080) mert , ha ne adj uram , valaki elviszi tőled az anyagot , és le akarja játszani a nem HD-s TV-jén , akkor erősen sanszos , hogy anomáliák lehetnek !!!!

2.,  ha az egyes pontban megjelölt opció nem lehetséges , vagy a beírt 16  x  9  értékkel nem lett jó a kép , akkor válaszd bal oldalt az Aspect ratio:  opciót , és a menüből  16:9 -es arányt .

- Mindkét esetben , ha HD-s a lejátszó és a TV is , akkor a HD upscaling is létrejön ....

Majd a beállításokat követően a Start muxing  -ot.

Nem tudom , hogy számodra a tárhely mennyire lényeges kérdés ....  Amennyiben nem annyira izgat , akkor  szerintem felesleges konvertáló progikkal bíbelődni , mert ez a legegyszerűbb és leggyorsabb módszar , és ebben az esetben a konvertálgatás nem más mint idő és áram pazarlás ....

Ha nem jutsz előrébb , akkor írd meg melyik movie-ról van szó , és megnézem ....  .

Előzmény: sztrogo (61)