sztrogo
tsMuxer GUI lesz a te barátod . Ezzel a programmal , ha az eredeti DVD-ről beolvastatod a VOB-okat , szépen JOIN -nal egymáshoz adogatva és a DEMUX -ot választod , akkor a progi a listában kipipált elemeket , kiszedi a VOB -okból.
Mit-hogyan - lényegében néhány hsz.-sal lentebb leírtam .
Ezt követően , a video és audio stream -eket beolvastatod az mkvmerge GUI -ba úgy , hogy mindazokra különösen figyelsz ,amiket korábban leírtam !
Ezzel a módszarral , a video és hang anyag is változatlan marad (nem kell konvertálgatni , stb ..), csupán formátumot cserél .( VOB - ból lett mkv ) .
Ezek után ,ha mindent jól csináltál .... - A lejátszásnak ugyan olyannak kell lennie ,mintha azt az eredeti DVD-ről eszközölted volna, hiszen sem a video , sem a hang anyagon nem történ változtatás.
Amennyiben még ezek után is fenn marad az a hiba ,amit írtál ,akkor elképzelhető ,hogy a lejátszó rosszul kezeli az MPEG2 interlace módot mkv lejátszás esetében ...
Milyen más ok lehet még , hogy ilyen hiba keletkezik ? :
Leginkább az , hogy a DVD-én lévő video stream valójában nem szélesvásznú, vagy nem PAL - hanem NTSC a video anyag a DVD-én. A DVD lejátszó talán a beállítások alapján automatikusan kinyújtja a képet ( lehet , hogy csupán igen keveset kell , ez nem ritka ... ) 16:9 -es képernyő méretre , melynek következtében ez fel sem tűnik. A PAl rendszerben rögzített DVD film anyagok közel 16 függőleges (V) sorral többet tartalmazhatnak , mint az NTSC-s !
MKV lejátszáskor azonban a lejátszó 100%-ban (a standard szerint) úgy adja ki a kép V és H sorait , ahogy azok vannak a stream-ben.
DVD szabvány szerint , ha a rögzített anyag a "D-1" szabvány szerinti , akkor a kép méretezés pal = 720x576 , ntsc esetén 720x480 . Ha nem a "D-1" szerinti az anyag , akkor pal esetén 704x576 míg ntsc-ben 704x480.
A pal - ntsc méreti különbség eltérést , lehet picit korrekciózni (a standard -tól való eltérésre kényszeríteni a lejátszót ) az mkvmerge GUI-val !:
Elindítod az mkvmerge GUI -t , megnyitod vele a kérdéses mkv-t . A listában kiválasztod a video stream -et , majd a lista alatt kiválasztod a Format specific options - fület . Itt két lehetőség van :
1., ha engedi , akkor jobb oldalon kiválasztod a Display with/height: -et , és ide beírva hogy 16 x 9 is jól szokott működni. Figyelem ! - Mivel DVD anyagról van szó , ne írd ide a TV felbontást ( 1280x720 vagy 1920x1080) mert , ha ne adj uram , valaki elviszi tőled az anyagot , és le akarja játszani a nem HD-s TV-jén , akkor erősen sanszos , hogy anomáliák lehetnek !!!!
2., ha az egyes pontban megjelölt opció nem lehetséges , vagy a beírt 16 x 9 értékkel nem lett jó a kép , akkor válaszd bal oldalt az Aspect ratio: opciót , és a menüből 16:9 -es arányt .
- Mindkét esetben , ha HD-s a lejátszó és a TV is , akkor a HD upscaling is létrejön ....
Majd a beállításokat követően a Start muxing -ot.
Nem tudom , hogy számodra a tárhely mennyire lényeges kérdés .... Amennyiben nem annyira izgat , akkor szerintem felesleges konvertáló progikkal bíbelődni , mert ez a legegyszerűbb és leggyorsabb módszar , és ebben az esetben a konvertálgatás nem más mint idő és áram pazarlás ....
Ha nem jutsz előrébb , akkor írd meg melyik movie-ról van szó , és megnézem .... .