Kormoss Creative Commons License 2011.01.20 0 0 282

Azt jelenti, hogy főzés után elégedett voltam, ami az első kisérletezéseimkor elég ritka dolog. Ha jól elmékszem 2 kg kukoricából és 40 dkg árpamalátából jó 1 liter 40 fokos vodka lett... volna, ha ki tudom szűrni a kukoricaízt. De akkor ígyis örültem, mert legalább a cefre elkészítése sikerült.

A gabonacefre minőségét leginkább a kihozatala határozza meg. A pálinkánál fontosak az ízek és zamatok, a gabonából készült italoknál annyira nem. A jó vodkának nincs sok íze, de valamennyire közrejátszik benne a gabona, de olyan elhanyagolható mennyiségben, hogy nem teszünk különbséget jó és rossz gabona között: csak gabona van. Vagy burgonya. A pálinkánál már bonyorultabb, ott millió tényező határozza meg a cefre és a leendő pálinka minőségét egyben. A pálinkánál az ízeket 90%-ban a cefrézés határozza meg, a vodka esetében a lepárlás.

Persze a gabonacefrénél is jelentkezhetnek jellemző cefrehibák, de lényegesen szűkebb a kör, mint a gyümölcscefréknél.. A baktériumok tulajdonképpen a 80 C feletti forralás következtében elpusztulnak, tehát ezzel a fetőzést is kizártuk.

Nekem elég sok időbe telett, mire elfogadható minőségű pálinkát tudtam készíteni, de csak sikerült, és remélem még jobb is lesz. Mindenesetre a gabacefrét én érdekesebbnek találom, és könnyebbnek is. 

Előzmény: Lelkes-kezdő (279)