Dunit Creative Commons License 2011.01.20 0 0 1763

Nem találtam más  a témához illő topikot , hát felteszem ide !!

Egy kis aktualítás !!

A budapesti volt bérházak, ma már majd minden társasház régen amikor még ismerték a szabályokat 2, azaz kettő lépcsőházzal épültek. Legalább is az én érdekeltségi körömben és ismertségemben( kb.10 -12 ház, ez így van kialakítva )

Átalában van a főlépcsőház - jó széles lépcsővel és díszes kialakítással.  Aztán a hátsó, az un. cselédlépcső, vagy hátsó/mellék lépcső ház.

A rosszmájuak, a nem gondolkodók még azt is átallották mondani ez azért volt, hogy szegény cselédek ezen járjanak.

Le degradálták ezeket a lépcsőházakat.

Pedig nem ezért épültek.

Hanem a biztonság miatt.

És most a konkrét eset : egy főúti kb. 70 lakásos, körfolyósós 4 emeletes  zárt téglány alaku házban vagy 15 éve az udvart befedték  - müa. közelebbről  ezzel a plexi/polikarbonát anyaggal. Így a hátsó lépcsőházból a kijutás csak a pincén keresztül lett lehetséges.

Ki is írták nagy betükkel, hogy vészkijárat.

Ez müködött  kb. az elmúlt májusig. Ekkor a gondnok lezárta nagy vasráccsak a lejáratot, mondván  " cselédek már nincsenek " Többször szóltunk neki. Mindig elkente a választ, csak mosolygott hogy mit akadékoskodunk.

Na de most elemeztük a helyzetett : lehet tűz, lehet gázrobbanás stb. Leszakadhat a körfolyósó - nincs menekülő útvonal.

Mit lehet tenni ??

Nagyon egyszerű - kell szólni a tűzóltóságnak, a jegyzőnek és a rendőrségnek.

Majd nem lesz annyira nagy mellénye a gondnoknak.

Vagy várjunk a hétvégi eseményekhez hasónlóra ??

Vélemények  ??

ja hogy miért ide atervezéshez tettem ,

Mert ezek a lépcsőházak tágasak, nem olyan nyomoroncak mint a mostani modern házakban - még a hátsó is szélesebb !!