Nem találtam más a témához illő topikot , hát felteszem ide !!
Egy kis aktualítás !!
A budapesti volt bérházak, ma már majd minden társasház régen amikor még ismerték a szabályokat 2, azaz kettő lépcsőházzal épültek. Legalább is az én érdekeltségi körömben és ismertségemben( kb.10 -12 ház, ez így van kialakítva )
Átalában van a főlépcsőház - jó széles lépcsővel és díszes kialakítással. Aztán a hátsó, az un. cselédlépcső, vagy hátsó/mellék lépcső ház.
A rosszmájuak, a nem gondolkodók még azt is átallották mondani ez azért volt, hogy szegény cselédek ezen járjanak.
Le degradálták ezeket a lépcsőházakat.
Pedig nem ezért épültek.
Hanem a biztonság miatt.
És most a konkrét eset : egy főúti kb. 70 lakásos, körfolyósós 4 emeletes zárt téglány alaku házban vagy 15 éve az udvart befedték - müa. közelebbről ezzel a plexi/polikarbonát anyaggal. Így a hátsó lépcsőházból a kijutás csak a pincén keresztül lett lehetséges.
Ki is írták nagy betükkel, hogy vészkijárat.
Ez müködött kb. az elmúlt májusig. Ekkor a gondnok lezárta nagy vasráccsak a lejáratot, mondván " cselédek már nincsenek " Többször szóltunk neki. Mindig elkente a választ, csak mosolygott hogy mit akadékoskodunk.
Na de most elemeztük a helyzetett : lehet tűz, lehet gázrobbanás stb. Leszakadhat a körfolyósó - nincs menekülő útvonal.
Mit lehet tenni ??
Nagyon egyszerű - kell szólni a tűzóltóságnak, a jegyzőnek és a rendőrségnek.
Majd nem lesz annyira nagy mellénye a gondnoknak.
Vagy várjunk a hétvégi eseményekhez hasónlóra ??
Vélemények ??
ja hogy miért ide atervezéshez tettem ,
Mert ezek a lépcsőházak tágasak, nem olyan nyomoroncak mint a mostani modern házakban - még a hátsó is szélesebb !!