Kormoss Creative Commons License 2011.01.19 0 0 270

Elmondanám az utóbbi napok szeszes tapasztalatait :)

 

Kaptam viszonylag nagyobb mennyiségű fehérbort, és mivel eleve nem szeretem a bort, és a minősége közel sem volt tökéletes, úgy döntöttem lefőzöm. A bor 11,5 %-os volt, úgy kezdtem neki a főzésnek. Nagyjából 15 liter borból lett 5,5 liter alszesz, aminek az átlaga 45% volt (!). Ma nekiláttam finomítani, a bort visszahígítottam olyan 40%-osra (így utólag nem vagyok benne biztos, hogy erre nagy szükség volt, de igyekeztem mindent a leírt recept alapján csinálni). 5 liter 40%-os alszeszt tettem fel finomítani. Először kellemetlen szúrós szag és íz jellemezte, ami viszonylag hamar megszűnt, és onnantól teljesen korrekt ízek és illatok jönnek. Ami számomra figyelemre méltó, hogy az első ízben és illatban is megfelelő 2 dl szeszfokának átlaga 81%. Ennek hatására úgy döntöttem, hogy ezt az erős párlatrészt félreteszem, és ha összegyűlik annyi mennysiég, abszintot csinálok belőle. Talán ha lesz kedvem, még egyszer átfinomítom az egészet, bár szerintem az a pár fok eltérés már nem annyira mérvadó.