Akitlosz Creative Commons License 2011.01.16 0 0 579

"Sok más nyelvben a miénknél sokkal lazább a kapcsolat írás és kiejtés között, valahogy mégis meg tudják tanulni a szép beszédet."

Elvileg általánosságban, filozófiai mélységekben elvontan akár igazad is lëhet.

Csak van itt ëgy konkrét helyzët, amikor is bizonyos embërëk a saját kiejtésük és írásuk különbözősége - hogy azt në mondjam gyëngesége - miatt változtatni akarnak az íráson. El akarják törölni az ly bëtűt.

Ugyanezën érvet azonban az ë esetében már nëm fogadják el. Ha a kiejtés is az írás összhangja a fő szëmpont, akkor nyilván be këllene vezetni az ë betűt, ha már mëgszüntetnék az ly-t. Ha pedig nëm szëmpont az ilyen mértékű mëgfelelés akkor ugyan minek is këllene eltörölni az ly-t?

Én éppen azért vetëm fël az ly ellenës fórumokon az ë kérdést, hogy rávílágítsak érvelésük álságosságára és ellentmondására. Abszolút ontopic célból.

Én ugyanazokat az érveket hozom fël az ë mellett, amelyeket ők az ly ellen és azokat az érveket hozom fël az ly mellett, amelyeket ők az ë ellen.

Úgyhogy érzëk némi ellentmondást az érvelésükben, s éppen erre az ellentmondásra akarom ráirányítani a figyelmet, amikor szívesen alkalmazom én is a módszërüket sárkány ellen sárkányfű alapon miután szóba hozom az ë problémát az ly ellenës topicokban..

Azonban csak a módszërben, a fëlhozott érvekben van nyilvánvaló ellentmondás.

A célok világosak és követkëzetësek, akár náluk, akár nálam.

Ők a magyar hangjainak, illetve írásának szëgényítésében érdëkëltek, illetve ezt szeretnék elérni.

Nekik nincs szükségük sëm ë-re, sëm ly-re, sëm hangra, sëm bëtűre.

Én pedig a mëgőrzést tartom célnak mindkettő esetben.

Remélëm érthetőek az indítékaim!

Előzmény: fautas (578)