Kormoss Creative Commons License 2011.01.15 0 0 263

Üdv!

Javaslom olvasd vissza a fórumot, ott szóba került minden amit a gabonacefre elkészítéséről és főzéséről alapvetően tudnod kell.

 

A lényeg nagyvonalakban:

Alkohol csak cukorból erjeszthető. A gabonafélékben nincsen cukor, de van bennük keményítő, amit cukorrá lehet alakítani. Tehát a dolgunk a cefrézéskor az, hogy a keményítőt átalakítsuk erjeszthető cukorrá. Ehhez első lépésben a keményítőt elérhetővé kell tenni, aztán malátát kell hozzá adni, aminek az enzimjei elvégzik a keményítő cukorrá alakítását. Külön cukrot lehet bele rakni, az fokozza az alkoholkihozatalt, de nem szükséges. 1kg cukorból nagyjából 1 l 50%-os alkohol keletkezik. A pálinkát is szokták cukrozni. Gyakorlatban ez némileg bonyorultabb, olvass vissza, és ha van kérdésed, kérdezz.

 

A Brandy-módszerről részletesen alig egy fél oldallal lejebb ír Öreg-muslica a konyak receptél, a lényege nagyjából annyi, hogy a finomításkor csak a 72-50% közötti rész kerülhet bele a kész italba.

 

Jó tanulást ;) 

Előzmény: Deckhand (262)