van itt ez a kérdés válasz | 2011.01.15 11:00:30 © (20442)
"A Fidesz visszakapja, amit a baloldali pártok fejéhez vágott, de a Jobbiknak sosem lesz olyan ereje - amilyen a Fidesznek nagyon is volt -, hogy a kormányzást lényegében lehetetlenné tegye az országban - olvasható a cikkben. - Kétharmad birtokában? Nincs az a hazafias felvonulás, sátortábor vagy hídblokád, ami megingathatna egy kétharmados kormányt abban, hogy hatékonyan kormányozzon. Hatékony kormányzásra pedig nagy szükségünk van"
- A választások előtt két forgatókönyvet vázoltam fel - felelte kérdésünkre Babarczy Eszter. - Az első az volt, hogy a kétharmadot akár még az ország fölvirágoztatására is lehetne használni. Három garanciát jelöltem meg: a sajtószabadságot, az alkotmánybíróságot és az EU-t. De megjegyeztem, ha a kormány nem tartja tiszteletben ezeket a garanciákat, annak csúnya vége lesz. A cikksorozatban és a vitában, ami a felvetésemet követte, mindig hangsúlyoztam, mi van akkor, ha nem úgy lesz, hogy a Fidesz a kétharmad birtokában mérsékletet tanúsít. (Bauer Tamás közgazdász azt kérdezte: el tud-e képzelni bárminemű önkorlátozást azok részéről, akiknek alapelve az oszt jónapot? A Szerk.)
Előzmény: van itt ez a kérdés (20440)
Ez nagyon érdekes: nem csak Babarczy Eszter, de senki nem érti (Bauer sem, senki!), hogy a kormány „megingathatatlanságához” a „kétharmadnak” semmi köze. A „kétharmad” éppúgy elolvadhat, mint ahogyan a „relatív többség” (valójában kisebbség) is lehet négy éven át megingathatatlan. Vagyis a „megingathatatlanságot” nem a „kétharmad”, hanem az ún. „konstruktív bizalmatlansági elv” garantálja.
Legalább ennyit tudhatna az, aki folyvást politikáról fecseg.
Vagyis Bauernak sincs igaza, ma már világosan látszik: „oszt jónapot” alapon éppen kétharmados törvényt nem lehet alkotni. Bármi mást, csak kétharmadosat nem! Illetve lehet, csak aztán annak olyan következményei adódnak, amelyek már most vannak.
Így nyilván Babarczynak sincs igaza, mert az „önmérséklet” itt nem játszik, hanem a különféle formális és informális, külhoni és belhoni hatalmi tényezők konstellációja „játszik” igazából.
Magyarán: kétharmaddal is simán lehet retirálni, sőt kifejezetten szánalmassá lehet válni. És nem csak a kis eszközök nyilvános veregetésével, hanem annak magyarázgatásával például, hogy most akkor miért is nem akarnak „szkanderozni” az amúgy híresen nagy (ha nem is az a jó kifejezés, hogy genetika, de bundás-magyarságtörténeti alapon) „szkanderozó” daliák?
Hic Unio, hic scander! Mire Orbán: nem „akarunk szkanderozni”! Szánalmasak.