szgb Creative Commons License 2011.01.14 0 0 2418

A kandalló egy elszívóágon van, tehát nem közvetlenül az onnan elszívott levegőt fújja be, hanem átmegy a hőcserélőn

Én is szeretném a kandalló melegét egy rekuperátoros szellőztetőrendszerrel szétdobni a házban, viszont nekem 2 elképzelésem volt eddig:

- a hőcserélő után csatlakozna be a kandallótól jövő levegő egy külön csővel és azt egy külön kapcsolható venti fújna, tehát nem a rekuperátor ventije. Ennek egyszerű logikával nyilván az az előnye, hogy biztosan kellően meleg levegő fog áramlani. Mondjuk fizikához nem értek, nem tudom lesz-e valami cirkulációs gond, hogy két venti is tolja a levegőt egy csőrendszerben (közben menne a rekuperátoré is)

- a hőcserélő elé, de a beszívó ágba kötöm a kandallótól jövő ágat, ekkor nem kell plusz venti (gondolom), mert a rekuperátor szívná ba részben a kinti hideget, részben a kandalló forró levegőjét. Ennek a hátránya, hogy mivel a kinti hideg levegővel vegyítve szívom be, lehet nem lesz kellően meleg (pl mondjuk 15 fokos), amiből a hőcserélő sem fog tudni huszonpár fokos meleg levegőt csinálni.

Szóval érdekelne, hogy ezeket végigjártad/elvetetted, mire oda jutottál, hogy a kandalló hőjét csak a bejövő levegő melegítésére használod?

Előzmény: daveeeee (2416)