Akitlosz Creative Commons License 2011.01.12 0 0 573

Mert bár a finn ABC-ben is van egy halom betű, az C, Q, W, X, Z betűket tartalmazó idegen szavakat mégis inkább átírják finnesre.

Szerintem akkor vagy nincs szükség ennyi betűre, vagy ha már vannak, akkor felesleges átírni.

De még ennél is rosszabb a magyar megoldás, amikor is van amit átírnak, van amit meg nem. De az ehhez hasonló következetlenség, a hol így van, hol meg úgy általánosan jellemző a magyar helyesírásra.

például tíz és tízes

viszont víz de vizes.

Ellentétben ugye a topic témájával, ami ugyan nem következetlenség, hanem két különböző hang jelölésére szolgáló két különböző betű következetes használata írásban, akkor is ha egyesek saját állításuk szerint már kipusztították a beszédjükből az ely hangot és hallani sem hallyák már, ellezni (pedig ugye a hüle kölköt is a góla hozza) sem tudnak, így aztán súlyos problémákat okoznak nekik az a 300-at sem elérő számú ly-es szavak, amelyek többsége amúgy is olyan régi, hogy már alig vannak használatban.

Képezni persze mindig lehet újakat is az

-oly, -ëly, -öly,

az

-olyog, -ëlyëg, -ölyög

és az

-ály, -ély

képzőkkel, ha több ly-es szóra vágynánk. :-)

Egyes helyeken azt tanítják, hogy a toldalékokban mindig j fordul csak elő, ly soha, de mint a példa is mutatja ez nagyon messze nem igaz, ugyanis az ly-es szavak jó része, a ly-re végződők többsége képzett szó.

Például éppen ebben a pillanatban találtam fel a cupály szót, sokkal előkelőbben hangzik, mint a puszi. :-)

De lehet cupoly is és akkor jó lesz igének is a cupolyog a puszilkodik értelemben.

A jövő nyelvészeinek üzenem innen a távoli múltból, hogy minden jog meg a kopirály fenntartva ide nekem. :-)

Cupolyogjatok egészséggel!

(Majd direkt szándékosan, előre megfontoltan jól elárasztom a nyelvet új elyes szavakkal csak, hogy hadd szívjanak jobban a topicnyitó féle antielyonisták, ha már úgyis az a tévelygésük, hogy az ly csak az ő és az ő gyerekeik szívatására van feltalálva, pedig ugyan nem, hanem csak akik feltalálták az ly betűt nem kicsit jobban ismerték az anyanyelvü(n)k hangjait és ezeket akarták leírni.)

Kevesebb homályt, több vimályt!

Előzmény: fautas (570)