Kormoss Creative Commons License 2011.01.12 0 0 237

Hát nem tudom, mit történhetett, sajnos sok tényező befolyásolhatott. Szerintem a legvalószínűbb az, hogy az elcukrosítás nem volt tökéletes. Ez lehet a rossz malátaminőségtől (kevés enzim), vagy a nem megfelelő feltárástól (nem volt mit cukorrá alakítani). Ezért ajánlottam, hogy először kisebb mennyiségben kisérletezz. Mellesleg milyen lett az alszesz íze? Tisztáztad már?

 

Ha továbbra is van kedved semleges szeszek gyártásához, akkor Öreg-muslicának volt egy egyszerűbb receptje: 2 kg árpamaláta, 4 kg cukor cefréje. És így arányosan növelve. Ha érdekel keress a régebbi hozzászólások között, valahol a topic elején írta. A maláta csak azért kell hogy biztisítsa az élesztőnek a szükséges nyomelemeket, ásványi anyagokat, és vitaminokat, hogy erjedhessen a cukor. Így a malátát lehet helyettesíteni, borász boltban kapható élesztő tápsóval. 4 kg cukor és 20 liter víz keverékéből 11,8 tf% cefre lesz. Ne feledd hogy a sütőélesztő 14%-os alkoholig életképes, tehát a cukorhoz sok víz kell!   

 

Egyébként most én is megakadtam. Az újabb adag árpám se hajlandó csírázni. Ugyan még csak tegnap vettem ki a vízből négy nap után, de még nyoma sincs a csírakezdeményeknek. És nem tudok rájönni, hogy miért mert minden úgy csináltam ahogy eddig, és még sem sikerül. Lehet hogy az árpával van baj? Ahhoz képest, hogy egyre drágább 2 kg-ból legalább 30 dkg selejt volt. 

Előzmény: tomobi74 (235)