öreg-muslica Creative Commons License 2011.01.10 0 0 229

A thumper egy hangutánzó szó az angolban,  ~ dobogó  -ként lehetne leginkább forditani.

Ha neten keresel képet leginkább nyúl képeket kapsz mert a Bambi könyvben ez volt a nyúl neve. Lehetne kotyogónak vagy bugyogónak is hivni de ezek a nevek már foglaltak.

Mivel doublernek is szokták nevezni talán a duplázó lenne a legjobb név.

Ha  “ Adam’s still “ –ként keresed akkor talán többet találsz.(Edward Adam szabadalmaztatta 1801-ben)

A thumper(ek)  elsösorban  erös alkohol gyártára szolgálnak egy menetben, ezáltal energia takarékos is.

Ha egy thumperral fözünk akkor az elözö fözésböl kapott feje megy a thumperba, a farka vissza az üstbe az új cefrével. Ha két thumperral fözünk akkor az elsöbe megy a farka (a rumnál “ low wine “) a másodikba a feje (“ high wine”).

 

Ezen kívül másra is lehet használni : ha vzet teszünk bele akkor szagot, ízt lehet elvenni a fözetböl pl. vodkánál. Gin és rum fözésnél a füszereket lehet az alkoholba tenni és a thumper gyönyörüen “átfözi “ az ízeket a párlatba, késöbb nem kell szürni stb.

 

A méretezés fontos, kb 20% -a legyen az üstnek . A thumpernak nincs fütése, a fö üstböl jövö pára füti fel. Ha jól van méretezve az üsthöz akkor a thumperben kb. ugyanannyi  folyadéknak kell lenni a fözés végén mint amennyivel kezdtük. Ha több van az azt jelenti, hogy  “ kondenzátorként “ is müködik, ezért fontos a szigetelés.

Az üst höforrásának egy kis plusz munkát ad, más szóval ha a rezsó éppen-csak felfüti az üstöt akkor lehet hogy nem lesz elegendö az üst + thumper fütéséhez.

 

A 10 L –es az 50 L-eshez passzol, de a 25 l-esnek sok.

Ami a fözés után a thumperben marad azt általában hozzáadjuk a következö cefréhez és az éppen befejezett fözésböl kapott fejével pótóljuk.(két thumpernél fejével és farkával)

 

Remélem segitett

 

ö-m

 

 

 

 

 

 

Előzmény: naerreiszunk (219)