A thumper egy hangutánzó szó az angolban, ~ dobogó -ként lehetne leginkább forditani.
Ha neten keresel képet leginkább nyúl képeket kapsz mert a Bambi könyvben ez volt a nyúl neve. Lehetne kotyogónak vagy bugyogónak is hivni de ezek a nevek már foglaltak.
Mivel doublernek is szokták nevezni talán a duplázó lenne a legjobb név.
Ha “ Adam’s still “ –ként keresed akkor talán többet találsz.(Edward Adam szabadalmaztatta 1801-ben)
A thumper(ek) elsösorban erös alkohol gyártára szolgálnak egy menetben, ezáltal energia takarékos is.
Ha egy thumperral fözünk akkor az elözö fözésböl kapott feje megy a thumperba, a farka vissza az üstbe az új cefrével. Ha két thumperral fözünk akkor az elsöbe megy a farka (a rumnál “ low wine “) a másodikba a feje (“ high wine”).
Ezen kívül másra is lehet használni : ha vzet teszünk bele akkor szagot, ízt lehet elvenni a fözetböl pl. vodkánál. Gin és rum fözésnél a füszereket lehet az alkoholba tenni és a thumper gyönyörüen “átfözi “ az ízeket a párlatba, késöbb nem kell szürni stb.
A méretezés fontos, kb 20% -a legyen az üstnek . A thumpernak nincs fütése, a fö üstböl jövö pára füti fel. Ha jól van méretezve az üsthöz akkor a thumperben kb. ugyanannyi folyadéknak kell lenni a fözés végén mint amennyivel kezdtük. Ha több van az azt jelenti, hogy “ kondenzátorként “ is müködik, ezért fontos a szigetelés.
Az üst höforrásának egy kis plusz munkát ad, más szóval ha a rezsó éppen-csak felfüti az üstöt akkor lehet hogy nem lesz elegendö az üst + thumper fütéséhez.
A 10 L –es az 50 L-eshez passzol, de a 25 l-esnek sok.
Ami a fözés után a thumperben marad azt általában hozzáadjuk a következö cefréhez és az éppen befejezett fözésböl kapott fejével pótóljuk.(két thumpernél fejével és farkával)
Remélem segitett
ö-m
![](https://img.index.hu/imgfrm/6/1/0/7/THM_0008526107.jpg)