Csak megértettem a múltkori kérdéses részt a kézikönyvből. Lehet, hogy mégsem kötelező 85%-os szesz.
„Ha elkészítettük a hozzávalókat, az üstbe helyezzük őket a szükséges mennyiségű alkohollal és a lepárláshoz használt víz felével; az ázat ettől jobb eredményt ad, mert ha az összes vizet beleöntenénk, az alkohol túlzottan felhígulna és elvesztené oldóképességét, azaz a növényekből kinyerhető anyagoknak csak egy részét nyerné ki. Ugyanígy, ha az áztatást tiszta alkohollal végezzük: a hirtelen tiszta alkoholba tett növények látszólag valamiféle ridegedésen mennek át, mely akadályozza az aromák kiáramlását.”
A tiszta alkohol 1900-ban nem tudom mit jelentett, de akár a 85%-os, akár a 96%-os alkoholra céloz, ezek alapján 70% elég az ázáshoz. (96% félszer annyi vízzel felöntve ugye 70% lesz kb).
Az még hozzátartozik a dologhoz, hogy a jobb receptek közt 1-2 kiköti, hogy a vizet csak főzés előtt adjuk a 85%-hoz.
Meg az is hozzátartozik, hogy fél éve leveleztem valakivel, aki évek óta főz abszintot 60 fokos házipálinkából, és nem kóstolt még „valódit”, de szerinte a pálinkahátteret kellően elnyomja a recept, még utóáztatás nélkül is.
tomobi : :D Erről a márkáról már nem tudom hányan mondták, hogy nem bír elfogyni az üveg, vagy épp az első pohár. Az eredeti címke szerint „gyógynövénypárlat” van benne (a sok E mellett), igen diplomatikus. Bár a piros változata szerintem még ezt is alulmúlja.