Mr Eskimo Creative Commons License 2011.01.09 0 0 12755

Sziasztok!

Andris vagyok, több mint 10 évig zongoráztam, jelenleg éneklek és gitározok egy blues-rock bandában, de a billentyűk egyre erősebben húzzák vissza a szívemet! Szerencsére a többiek is szeretik a billentyűs hangzásokat (The Who, The Doors, Spencer Davis Group és más hasonló "nagy öreg" bandák igen előkelő helyet foglalnak el a szívünkben...), én pedig pár hónapja kipróbáltam egy eladó Hammond orgonát (M széria, igazi Leslie-vel, mindkettő pöpecül felújítva), imádtam a hangját, szerelembe estem! (Élőben még 100x jobb, mint felvételről!)

A probléma csak az, hogy több mint 300 ezer forint lett volna a Hammond, és akkor a Leslie-ről ne is beszéljünk (egy millióra taksálta az árát a tulaj, de az nem is volt eladó)... Fáj a szívem, és én már-már betegesen imádom a régi dolgokat (például az öreg Zastava Yugo-t, amin vezetni tanultam, vagy a mostani 20 éves Vespa robogómat... tudni kell, mit szeret, mit nem szeret, mikor mitől köhög, de lelkük van, és nem érdekel, hogy olcsóbban újabbat-gyorsabbat vehetnék...) - viszont sajnos úgy néz ki, ha akarok az elkövetkező néhány évben orgonán játszani, akkor le kell mondanom egy igazi Hammond-ról (vagy éppen egy vadiúj B szériásról).

A kérdésem, amivel kapcsolatban nagyon-nagyon örülnék tanácsoknak, útmutatásnak, saját tapasztalataitoknak, ez: ha nem tudok igazán sok pénzt rászánni, de szeretnék minél inkább Hammond-os hangzást (tudom, mindenki erre vágyik, és a valódit nem lehet olcsón elérni...), akkor melyik irányban tapogatózzak?

- Itthoni hirdetéseket böngészve több olcsó (20-30-50 ezer környéke) orgonát találtam: tranzisztoros Hammond, Farfisa 253/254, Lowrey orgonák... Ezek azért tetszenének, mert ezeknek is megvan a kora, a története, nem mai darabok, ezt én mindig szeretem. Plusz ennyit össze tudok gyűjteni rá. Ha ez jó választás lenne, melyik típusokat figyeljem?

- Digitális zongora / szintetizátor. Ebből biztosan vannak egészen jó hangúak (Korg CX-3-at például sokan dicsérik a neten), de azért jóval drágább megoldás. De talán belefér...

- Esetleg a midi billentyűzetes szoftveres megoldás? Ez elsőre nem tetszik, hülyén érezném magam, ha levinném a számítógépem meg egy kis béna kattogós midi billentyűzetet a próbahelyünkre a sok "igazi" cucc közé... de lehet hogy nincs igazam, megszoknám.

Mivel egyelőre nem gondolkozok az orgona koncertekre szállításában, ezért a méret nem annyira fontos tényező, mint az alacsony ár, inkább csak a barátaimmal való közös zenélgetésekre, jammelésekre, otthoni élvezetes gyakorlásra és stúdiófelvételekre használnánk... aztán ha nagyon bejön a hangzás és szervesülnek a billentyűs témák a zenénkbe, akkor ezt még átgondoljuk. De a pénz sajnos fontosabb...

Ja igen, még az is eszembe jutott, hogy régebbi orgonákat árusító boltokat ismertek? Szívesen beszélgetnék hozzáértő emberekkel élőben, pláne ha ki is próbálhatnék különböző orgonákat, "igazi" és tranzisztoros Hammond-okat és így tovább... (csak félve merem ideírni, hogy ha valamelyikőtök szívesen beszélget-tanít magamfajta lelkes kezdőket, nagyon szívesen megnéznék még Hammondokat és más orgonákat... amikor az eladó M-es Hammondot megnéztük, én nem is játszhattam a hangszeren, biztos látszott, hogy nincs rá pénzem... :( )

((( Ha valakit érdekelne a zenénk (de másféle stílusú, kicsit lazább, funky-sabb számok is készülőben vannak), itt belehallgathat: www.betlibluesband.hu )))

Köszi!

Andris.

Előzmény: tehtube (5988)