hirtelenszőke Creative Commons License 2011.01.09 0 0 199

És  megérdemelt munkaebéd:

 

A munkaebéd borai és ételei

 

1) A bor: Tokaji „Pecsár” furmint 2009 (Árvay János, Tokaj)

A bor közép aranyszínű, illatában érett birsalma, vilmoskörte, citromfű, melyhez mineralitás társul kevés füsttel fűszerezve. A száraz furmintok csodálatos sokszínűsége gazdag lehetőséget kínál az ételválasztáshoz. A citrusosságra, birsre rímelve az előétel „Citrusos pulykamell érmék ropogós zeller szirmokkal” volt. Sem nem meglepő, sem nem meghökkentő fogás, azonban a borhoz illett, s segítette a segítségre aligha szoruló furmintot, melyet joggal tekintünk Tokaj elismerésre méltó száraz fehér borának.

 

2) Az előételt a „Póréhagymás burgonyakrémleves füstölt marhanyelvvel” fogás követte.

A leveshez ugyan bor külön nem került felszolgálásra, azonban az előételhez szervírozott furmint a leveshez is megfelelő, sőt, még megfelelőbb, mint az előételhez. A burgonyakrémleves egyébként, póréhagymával vagy póréhagyma nélkül, de leginkább a levesbetéttől, ebben az esetben a füstölt marhanyelvtől nyert egyéni karaktert.

 

3) A bor: Vili Papa Cuvée 2006 (Thummerer Vilmos, Eger)

Extrém sötét, rubin szín, igen intenzív illat, gyümölcsösség, fűszeres íz jellemzi, ezt a bort, amelyben jelentős extrakt édesség is mutatkozik. Az italhoz méltó alapanyagnak számít a borjúszűz, melyhez az évszaknak megfelelően, köményes cékla és csicsókás kelbimbó levélkék kerültek köretnek. Egészséges, korszerű alapanyagok egy pazar csúcsborral összekóstolva.

 

4) A bor: Tokaji Szepsy Cuvée 2007 (Szepsy István, Tokaj)

Szepsy István Tokaji borai többek között Gordon Ramsay és Heston Blumenthal Michelin csillagos éttermében is az itallapon szerepelnek. Ezt a borát a klasszikus tokaji arányok (30 százalék furmint, 40 százalék hárslevelű, 30 százalék sárgamuskotály) jellemzik a  szőlő saját élesztőivel, hosszan erjesztve. Muskotályos, magas alkoholtartalmú bor szép savakkal és egyedülálló mineralitással.

A borhoz aranymazsolás túrófelfújtat szolgáltak fel. A hazai konyhában népszerű túróból készülő felfújt összetevői a túró, cukor, mazsola, tojás, némi liszt, csipetnyi só, ízlés szerint más fűszerek, mint a karácsony illatát idéző fahéj, s szegfűszeg.  Frissen melegen tálalva kínáljuk, porcukorral megszórva. Tokaj édes borai szinte minden desszertet új fénybe öltöztetnek. Ezt tették a túrófelfújttal is.

 

Összességében ez a munkaebéd semmi különlegeset, különösképpen pedig semmi fényűzőt nem hozott, ám nem is ez volt a célja.

Az volt, aminek készült, a tárgyalások, a munka közben a Parlamentben elfogyasztott ebéd. Jól összeválogatott szép borok kerültek az asztalra és a konyha is igyekezett lépést tartani. Főpróbának megfelelő.

 

Egy hét múlva, január 13-án már egy díszvacsora következik. A vendéglátó borrégió továbbra is az Észak-Magyarországi marad. A borok nem változnak, az ételek és az elvárások azonban igen.