Hát mit mondjak, néhányszor el kellett olvasnom, hogy megértsem a kérdést, de most sem vagyok benne egészen biztos….
A gondolat menet jó, csak a hideg realitás az, hogy kisüsti módszrrel nem tudod elérni a célodat. Egyszerüen a kisüsti módszer másra lett kidolgozva, nem magas % szeszgyártásra.
Más puskát kell használnod fácánra és mást medvére.
Ajánlom, hogy a 201 –ben lévö százalékokon figyelmesebben menj át lépésröl lépésre :
Tehát van 10 %-os cefréd. Felöntöd fözni.
Az elsö cseppek 53%-nál kezdödnek, de a szíve átlaga kb. 37%-os lesz.
Felöntöd ezt megint, hígítás nélkül. Ez 76.4%-nál fog megindulni, az átlaga 62%-os lesz.
Ezt felöntöd megint, higitás nélkül, 82.1% -nál fog megindulni, az átlaga 73%-os lesz.
Ezt felöntöd megint, higitás nélkül, 84.9%-nál fog megindulni, az átlaga 75.8%-os lesz.
(Már a negyedik lepárlás után vagy , de még közelében sem vagy a 85%-nak)
Ezt felöntöd megint , higitás nélkül 85.5%-nál fog megindulni,az átlaga 79.9%-os lesz.
( Ezt már akkor sem csinálnám, ha a tüzoltó-laktanya lenne a szomszédom)
Ezt felöntöd megint, higitás nélkül, 86.8%-nál fog megindulni, az átlaga 83.4% lesz.
(Már a hatodik lepárlás után vagy, de még mindig alatta a 85%-nak)
Ezt felöntöd megint higitás nélkül, 88.2%-nál indul meg, az átlaga 85.2% lesz, elérted a célodat! Hét lepárlás után. 20 L 10-os cefréböl kaptál 1.71 L 85%-os szeszt!
Gazdaságos ? Nemigazán hiszem.
A jó hír az,hogy nem te vagy az elsö aki szembesült ezzel a dilemmával, elödeinket is
gondolkodóba ejtette ez a probléma, volt aki új utat tudott kitalálni, volt aki leragadt.
Ha eröt veszel magadon és csinálsz egy vagy két thumpert ( ha végképp nem vagy hajlandó frakcionáló vagy reflux oszlopot csinálni ) akkor a számok így fognak kinézni :
1 thumper
Van 10%-os cefréd .Felöntöd fözni.
Az elsö cseppek 80.2%-nál kezdödnek, a szíve átlaga 66.1% lesz.
Ezt felöntöd higitás nélkül , 88.2-nél indul meg az átlaga 81.1% lesz.
2 thumper
Van 10%-os cefréd. Felöntöd fözni.
Az elsö cseppek 87.2%-nál kezdödnek.
Gratulálok ! Egyetlen fözéssel már 85% felett kezdted !
Ha tényleg whiskey-t akarsz fözni nem tudod kikerülni a a thumper megcsinálását.
Nem egy nagy valami, ha meg tudtad csinálni a lepárlót, akkor ezt is meg tudod csinálni.
Az egyetlen titka a méretezés aránya. A thumper 20-25 %-a legyen az üstnek és höszigetelés legyen rajta kivülröl. Ennyi. Ha megismered garantálom meg fogod szeretni, mindent azzal akarsz fözni majd. Nagyon sok mindent mást is lehet vele csinálni.
Sok sikert
ö-m