Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.01.07 0 0 2346

"Csak arra akartam kilyukadni, hogy azokat a wattokat nem kell egészében veszteségnek tekinteni, legalábbis télen."

Ebben teljesen egyetértünk.

"Arra egyébként van valamilyen adatod így fejből, hogy egy ilyen venillátor fogyasztásának hány százaléka alakul hővé?"

Sajnos ezzel kapcsolatban (levegőnek ténylegesen átadott munka és a hővé alakuló energia aránya) szinte teljesen tudatlan vagyok, nem találtam használható információkat sehol (persze lehet, hogy csak rosszul kerestem). Az valósznű, hogy az egyenáramú motorokhoz képest a váltóáramú motoroknak lényegesen gyengébb a hatásfoka  (pl a vas átmágnesezési vesztesége miatt), sőt az olcsóbb motoroknak valószínűleg még gyengébb (gyenge minőségű anyagok). Nem véletlenül gondolkodom lehetőleg egyenáramú és/vagy nagyon jó minőségű motorokban (pl Papst), mert a magas induló árat valószínűleg igen hamar kompenzálni fogja az alacsony villanyfogyasztás.

Ráadásul a kisebb motorok relatíve rosszabb hatásfokúak és itt mi igyekszünk minél kisebb motorokat alkalmazni :)

Ráadásul minden méter cső/kanyar/szűkület/befúvó/stb fojtja a motort, ami szerintem szintén rontja a ventilátor légmozgatás/hőtermelés arányát, ami ilyen kis teljesítmények esetén szintén komoly százalékokat jelenthet.

Szóval valószínűleg ha profi ismerője lennék ennek a dolognak, akkor sem lehetne egyszerű választ adni a kérdésedre.

De ha nálam türelmesebb vagy (és tudol angolul), akkor próbálkozhatsz a gugliban ilyesféle szó-kombinációkkal: electric power heat "fan efficiency"

Előzmény: topikolos (2345)