:D:D! Altalàban azok szoktak igy beszélni, akik még nem laktak huzamosabb ideig arabok szomszédsàgàban. Na nem egy-két arabròl beszélek (nekem is van egy algériai ismerôsöm fr. feleséggel, egy màsik, az algériai nô fr. férjjel, de ezek egyike sem lakik arab tömbben); hanem amikor sokan, egész lakòtömbökben csak afrikaiak laknak, akkor nagyon sok türelemre van szükség. Kérdés, h kinél meddig megy el a tolerancia hatàra ?
Egy pàr hònapig laktam Meaux-ban (Dép. 77) egy lakòtelepen. A szomszéd hàztömbökben (csak egy kanàlis vàlasztotta el az én negyedemtôl) kizàròlag afrikai népség lakott (ha volt is ott euròpai valamikor, az mind elmenekült). Hàt tudod, este màr nem mert senki arra menni - de még nappal is, pl. az én hàztömböm mögött a kocsiparkolòban, amikor meglàtogatott egy baràtnôm, amint megàllt a kocsijàval, két oldalròl kiràntottàk az ajtajàt és kikaptàk belôle a kézitàskàjàt. Az ilyen esetek mindennaposak voltak. Az ô hàzaik körül szemét lerakodò helyek voltak, sajàt szememmel làttam amint az üres mûanyag dobozok, poharak röpködtek kifelé az ablakokon. Egyszer be is mentem oda (baràtnômmel, aki szeretett volna megtalàlni valamit ellopott tàskàjànak tartalmàbòl): a postalàdàk összetörve, tûznyomok; a lift vizeletszagù; a folyosòkon nem volt làmpa, az ajtòk is toldozott-foltozottak, töröttek voltak...stb.
Nem tudom, h te meg tudnàl-e maradni ilyen helyen ?
OK! Tolerancia, de az elveimrôl, emberi méltòsàgomròl nem vagyok hajlandò lemondani !