Ez nem egészen így van….hm……jobban mondva nem így van.
A Brandy-módszer nem kizárt, mivel sokkal sokoldalubb mint sokan gondolnák .
Az abszint is a Brandy-módszerrel készül.
Itt jön be a képbe a thumper vagy doubler ami több száz (!!!) éve ismert a szesz gyártásban, de a magyarok számára szinte ismeretlen. (tulságosan el voltak foglalva a pálinka fözéssel)
A thumper használata a rum és whiskey gyártásában kötelezö, de használatos a vodka , gin és a likör stb. gyártásban is.
Aki ismerös a frakciós lepárlásban (legalábbis elvileg) az tudja, hogy minden tálca a toronyban (oszlopban) egy lepárlásnak felel meg. Az elsö lépcsöt “ ingyen “ kapjuk, az maga az üst.
Kiindulva egy 10% os cefréböl így néz ki :
1 tálca 53%
2 t 79.9%
3 t 87%
4 t 90%
5 t 92%
6 t 92.6%
7 t 93.3%
8 t 93.8%
9 t 94.2%
10t 94.4%
Az üst után minden egyes thumper egy tálcának felel meg.
Az elméleti thumper :![](https://img.index.hu/imgfrm/5/3/0/0/THM_0008515300.gif)
![](https://img.index.hu/imgfrm/5/3/0/2/THM_0008515302.png)
![](https://img.index.hu/imgfrm/5/3/1/0/THM_0008515310.jpg)
Az utóbbi a jamaikai appleton rum muzeumból az évszázados rum fözési módszert ábrázolja.
ö-m