öreg-muslica Creative Commons License 2011.01.07 0 0 201

 Ez nem egészen így van….hm……jobban mondva nem így van.

 

A Brandy-módszer nem kizárt, mivel sokkal sokoldalubb mint sokan gondolnák .

Az abszint is a Brandy-módszerrel készül.

 

Itt jön be a képbe a thumper vagy doubler ami több száz (!!!) éve ismert a szesz gyártásban, de a magyarok számára szinte ismeretlen.  (tulságosan el voltak foglalva a pálinka fözéssel)

A thumper használata a rum és  whiskey gyártásában  kötelezö, de használatos a vodka , gin és a likör stb. gyártásban is.

 

Aki ismerös a frakciós lepárlásban (legalábbis elvileg) az tudja, hogy minden tálca a toronyban (oszlopban) egy lepárlásnak felel meg. Az elsö lépcsöt “ ingyen “ kapjuk, az maga az üst.

Kiindulva egy 10% os cefréböl így néz ki :

1 tálca  53%

2 t        79.9%

3 t        87%

4 t        90%

5 t        92%

6 t        92.6%

7 t        93.3%

8 t        93.8%

9 t        94.2%

10t       94.4%

 

Az üst után minden egyes thumper egy tálcának felel meg.

 

Az  elméleti thumper :

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az utóbbi a jamaikai appleton rum muzeumból az évszázados rum fözési módszert  ábrázolja.

 

ö-m 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Kormoss (195)