Nekem is fáj minden üveg ára (:D), de ha érteni akarok hozzá, akkor egy pár "hivatalos" típust azért kénytelen vagyok megkóstolni, még ha van is házi lehetőség:) Persze jól látod, határozottan jobban megtetszett az íze minden eddigi párlaténál, szóval nekem minden fillért megér.
Gondoltam üstre, csak egyelőre negyedik emeleti lakásban lakok, így a termesztés kilőve, az üst is nehézkes lenne (bár ez a kisebbik gond), de egy ismerősömhöz már útban van az üst és tavasszal ültet is, úgyhogy legalább a tapasztalat gyűlni fog a közeljövőben, remélhetőleg.
Ja igen, elfelejtettem eddig: ha túl sok tujon, vagy más kerül a kész párlatba (máig sem eldöntött, hogy mi okozza, mert sok minden van az abszintban de a hatás létezik) előfordulhat olyan, hogy „minél többet iszol, annál józanabb vagy”. Ez valamennyire megjelenik teljesen jól megcsinált abszintnál is, de ha különösen erősnek tűnik (mondjuk annyira, hogy egyszerűen nem akar ütni az alkohol, pedig már részegnek kéne lenned), akkor vélhetően sok lett.
Namost ez nem azt jelenti, hogy ilyenkor életveszélyes, vagy kórházba kerülsz (még a lepárlatlan tinktúra sem veszélyes), de túl gyakran iszogatva a túl sok tujon esetleg kikezdheti a májat és az idegrendszert.
Azonnali tujonmérgezés nem lehetséges, ahhoz kb 100x-os adag kellene, és akkor nem a párlatról beszélünk, hanem a párlat előtti tinktúráról. Nos azt még nem tudom, milyen változtatással lehet csökkenteni (azon kívül, hogy lassabban párolod), de valahol ezt is láttam leírva:)