Sziasztok!
Sajnos a kérdésemhez nem találtam jobban a témába vágó topikot, de hátha itt is tud valaki segíteni. Én alapvetően kortárs művészek alkotásait gyűjtöm: porcelánt, üveget, szobrot, festményeket. Festmények terén mostanában főleg absztrakt és geometrikus alkotásokat. Eddig galériákban, árveréseken és néha a művészektől közvetlenül vásároltam. Nem milliókat költök ilyesmire, inkább olyanokat keresek, akikben nagy fantáziát látok.
Rendszeres látogatója vagyok a Képcsarnokos árveréseknek, bár tudom sokan lesajnálják ezt az időszakot. A válság kirobbanása óta azonban más fórumokon - például a vaterán - is megjelentek szép számmal ma elő művészek alkotásai. A vásárlástól azonban idegenkedem ilyen helyen.
Van valakinek azzal kapcsolatban tapasztalata, hogy a kortársak hamisítása milyen mértékű Magyarországon? Schéner, Bak Imre, Konok Tamás hamisítványokról olvastam már, de az ő áraik mellett valószínűleg megéri hamisítani. Mi a helyzet azonban a kisebb nevű, vagy kvázi ismeretlen művészekkel. Előfordulhatnak ebben a kategóriában is hamisítványok?
Persze itt még az embernek relatíve könyebb helyzete lenne, hiszen a művész még él, de minden 10-20.000 forintos képpel nem tud az ember a művészekhez rohangálni, hogy ezt valóban ő festette...