Közben a jelenlegi munkahelyemen hozzájutottam némi információhoz. Az "L" Bt-nél a területi értékesítési vezetői pozíciót 1-2 havonta megnyitják, meghirdetik. Ezt a cég az állásinterjúkon azzal magyarázza, hogy olyan folyamatosan, és dinamikusan fejlődik Magyarországon, hogy "nem győzik" az utánpótlást biztosítani. Ennek ellenére 2004 óta a keleti részen 11 területis dolgozik. Az utánpótlásra tehát nincsen akkora szükség, hogy havonta vegyenek fel új embert. Akkor mi a cél ezzel? Nyilván a legjobb munkatársak kiválasztása. Ami a legviccesebb, hogy állami pénzből megy a játék!
Lehetőség van olyan TÁMOP pályázatra, amelyek kifejezetten trainee programokat céloznak meg. Ezeket használja a multik egy része a vezetői utánpótlás programhoz. A stratégia egyszerű: felvesznek 4-5 pályakezdőt vezetői pozícióra, a gondosan megírt munkaszerződésükben mindent elvárhatnak tőlük a 3 hónapos próbaidő alatt, és a 3. hónap előtt pár nappal, váratlanul kirugják őket. Ergo: teljesen ingyen volt 3 hónapig 4-5 olyan lúzer, akik a 300-as nettóért bármit elvégeztek, mint egy robot, a éi dolgozók előtt pedig tökéletes példát statuáltak velük, miszerint "Ha nem dolgozol úgy, ahogy mi elvárjuk, akkor ugyanez a sors fog rád is várni!". Így azok is csendben maradnak, akik korábban morogtak a túlórákért, és a folyamatos szívatásokért.
Vissza szoktam járni a boltjaimba, ahol nagyon jóban vagyok a régi dolgozóimmal. Sajnos az eltelt 2 hónapban 6 olyan munkatárstól váltak el, akik 3-4 éve tisztességesen dolgoztak, olyan többgyerekes 40-es anyukák, akik ezek után már igencsak nehezen fognak máshol elhelyezkedni. Olyan boltvezetőtől, aki a kezdetek óta a régió legjobbja volt, most pedig egy bebarnult zöldpaprika miatt azonnal kirugták.
Milyen világ ez? Milyen cég az olyan, aki felveszi a pályakezdőt a hosszú karrierutat, mint mézesmadzagot elhúzva előtte, aztán 3 hónap után megköszöni a munkáját, úgy hogy ezt már a legelején nagyon jól tudta.
A konzekvenciákat mindenki vonja le maga, én mindenesetre továbbra is óvva intek minden pályakezdőt a L-től!