öreg-muslica Creative Commons License 2011.01.02 0 0 156

A Gin készitése

 

Megpróbálom tömören  leírni a gin készítését, tehát történelmi áttekintés és hasonló dolgok kimaradnak. Ha kérdések merülnek fel azzal ami kimarad, késöbb ha tudok válaszolok.

 

A vodka és gin készitése az elején szinte azonos.  A cél egy (majdnem) ízmentes alkohol

párlat nyerése. Mindkettö a Brandy-módszer szerint készül, hagyományosan gabonából.

 

Mindkettö min. 3x lepárlást igényel, a harmadik elött lehigitjuk  35-40%-ra. A Brandy-módszerhez jellemzöen a fejét és farkát félretesszük egy majd késöbbi lepárláshoz.

 

 

A cefre készitése

 

Számtalan variácio lehetséges, próbálok egyszerüt használni. A recepteket kis (20-21L)

mennyiségre adom, így egyszerü felszorozni. A cél a kb. 9,5-10,5% cefre nyerése.

 

Gabona cefre

 

2 kg árpamaláta, 4,5 kg törött búza (elcukrositva 65 C –on 90 percig ), 1 teáskanál citromsav, víz kiegészíteni 20-21 literre,1 evökanál pék élesztö 26-28 C nál.

 

Aki nem akar vagy nem tud gabonával bajlódni különbözö adott tényezök miatt (pl. emeleti lakás, lustaság stb.) annak ajánlom az un.” Szupermarket cefre “ használatát

amit hobbisták ezrei( ha nem milliói) használnak szerte a világban vodka és gin készitésére.

 

Szupermarket cefre

 

180 ml paradicsom süritmény pl. Arany Fácán  ( só, vagy egyébb adalékok nélkül),

1 evökanál búzacsíra, 1 evökanál zabpehely, 2 citrom leve, 4 kg cukor, víz kiegészíteni 20-21 literre, 1 evökanál pékélesztö 25-28 C nál.

 

Mindkét cefre ízmentes vodkát ad a 3x lepárlás után. A kezdö fajsúly 1.070-1.080 az erjedés után 0.9995-1.0005 között lesz. Ha kezdeti fajsúly kevesebb, kevés cukorral kiegészitjük. Legjobb ha csak a második napon tesszük fel a kotyogót.

26-28 C on  4-5 nap alatt kész, 16-18 C on 12-14 nap.

 

 

Lepárlás

 

Mivel csak folyadékot fözünk, nem kíván dupla falú üstöt.

Az elsö fözés után a kb. 37 %-os fözetet úra felötjük(higitás nélkül).

A második fözés kb. 77 %-nál indul meg. Itt elvesszük a rézelejét és 71-72%ig a fejét gyüjtjük. Itt jön az elsö vágás( B ), ami ezután jön az megy a szívébe. 52%-nál jön a második vágás( C ), ami ezután jön az megy a farkába egészen 10%-ig.

 

A második lepárláskor kapott szíve átlaga kb. 62-63% alkohol . Ezt lehígitjuk kb. 37%-ra és harmadszor is lefözzük ahogyan a másodikat tettük. Tehát a fejét 72%-ig gyüjtjük, a farkát 52% után.

 

Az így kapott szíve megint 62-63%-os, ezt fogjuk használni a gin készitésére füszerekkel.

A harmadszori fözést lehet füszerekkel fözni, vagy anélkül és késöbb beáztatni, a módszertöl függöen.

 

 

 

 

 

 

 

 

A gin füszerezése ( Botanicals )

 

Három népszrü  módja van a füszerek ( botanicals ) hozzáadásának a ginhez. Mindnek van elönye és hátránya is.

 

1) Együtt fözés : a kivánt füszereket a harmadik fözéskor az üstbe tesszük és együtt pároljuk le.

Elönye (+):  Egyszerü.

Hátránya(-): Kb 50% -kal több füszerre van szükség

 

2) Macerálás : a harmadik lepárlás után a kész párlatba áztatjuk a füszereket.

(+) : intenziv aroma, egyszerü ( legalábbis annak látszik )

( - ) : a boróka gyantája minden szüröt eltömít, sok kinlódással jár

 

3) Göz-infuzió : Az üstböl kijövö páracsö egy megfelelöen széles szakaszában un. ginkosarat lógatunk a pára útjába amibe a füszereket rakjuk. Ez lehet tea-tojás, drót-szita vagy tüll-zacskó, a lényeg hogy a göz átjárja.

(+) : Ez adja a legjobb ízeket, nincs baj a szürésnél

(- ) :Meg kell csinálni a gin-kosarat ( de csak egyszer )

 

 

A füszerek

 

Több mint 300 füszert lehet használni a ginben, gyakorlatban leginkább a következöket használják( nem fontossági sorrendben):

 

Boróka bogyó

Mandula

Angelika gyökér

Ánizs

Kömény

Kardamom

Szegfüszeg

Édeskömény

Gyömbér

Citrom héj

Narancs héj

Szerecsendió

Irisz gyökér

Rozmaring

Borsikafü

Fahéj

 

 

 

Néhány gin recept (Bob Emmons “ Gin & Vodka c.könyvéböl ) 4,5-5 liter ginhez

 

Simple  gin

Boróka 22.5 g

Koriander 11 g

Fahéj 2.5 g

Angelika  gyökér 2,5 g

Citrom héj 0,3 g

Kardamom 0.3g

 

British gin

Boróka 15 g

Koriander 15 g

Kesrümandula 12 g

Angelika  gyökér 0.3 g

Édesgyökér 0.3 g

 

Cordial gin

Boróka 10g

Koriander 7.5g

Keserümandula 7.5g

Irisz gyökér 0.25g

Angelika gyökér 0.25

Kardamom 1g

Édesgyökér 1g

 

London gin

Boróka 10g

Koriander 10g

Keserümandula 1g

Angelika gyökér  0.5g

Édesgyökér  1g

 

              Néhány év óta ez a kedvencem :

 

Ö-M kedvence

Boróka bogyó   25g

Koriander   10g

Édeskömény  3g

Kardamom  0.5g

Narancs héj  8x 1 cm a fehér része nélkül

Citrom héj   4x1 cm a fehér része nélkül

 

Ez a saját kotyvasztásom, nem csak nekem, de a barátaimnak is tetszik . Valahol a Gordon’s Original és a Broker’s London Dry között van félúton.

 

 

Sok sikert

 

ö-m

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.