A Gin készitése
Megpróbálom tömören leírni a gin készítését, tehát történelmi áttekintés és hasonló dolgok kimaradnak. Ha kérdések merülnek fel azzal ami kimarad, késöbb ha tudok válaszolok.
A vodka és gin készitése az elején szinte azonos. A cél egy (majdnem) ízmentes alkohol
párlat nyerése. Mindkettö a Brandy-módszer szerint készül, hagyományosan gabonából.
Mindkettö min. 3x lepárlást igényel, a harmadik elött lehigitjuk 35-40%-ra. A Brandy-módszerhez jellemzöen a fejét és farkát félretesszük egy majd késöbbi lepárláshoz.
A cefre készitése
Számtalan variácio lehetséges, próbálok egyszerüt használni. A recepteket kis (20-21L)
mennyiségre adom, így egyszerü felszorozni. A cél a kb. 9,5-10,5% cefre nyerése.
Gabona cefre
2 kg árpamaláta, 4,5 kg törött búza (elcukrositva 65 C –on 90 percig ), 1 teáskanál citromsav, víz kiegészíteni 20-21 literre,1 evökanál pék élesztö 26-28 C nál.
Aki nem akar vagy nem tud gabonával bajlódni különbözö adott tényezök miatt (pl. emeleti lakás, lustaság stb.) annak ajánlom az un.” Szupermarket cefre “ használatát
amit hobbisták ezrei( ha nem milliói) használnak szerte a világban vodka és gin készitésére.
Szupermarket cefre
180 ml paradicsom süritmény pl. Arany Fácán ( só, vagy egyébb adalékok nélkül),
1 evökanál búzacsíra, 1 evökanál zabpehely, 2 citrom leve, 4 kg cukor, víz kiegészíteni 20-21 literre, 1 evökanál pékélesztö 25-28 C nál.
Mindkét cefre ízmentes vodkát ad a 3x lepárlás után. A kezdö fajsúly 1.070-1.080 az erjedés után 0.9995-1.0005 között lesz. Ha kezdeti fajsúly kevesebb, kevés cukorral kiegészitjük. Legjobb ha csak a második napon tesszük fel a kotyogót.
26-28 C on 4-5 nap alatt kész, 16-18 C on 12-14 nap.
Lepárlás
Mivel csak folyadékot fözünk, nem kíván dupla falú üstöt.
Az elsö fözés után a kb. 37 %-os fözetet úra felötjük(higitás nélkül).
A második fözés kb. 77 %-nál indul meg. Itt elvesszük a rézelejét és 71-72%ig a fejét gyüjtjük. Itt jön az elsö vágás( B ), ami ezután jön az megy a szívébe. 52%-nál jön a második vágás( C ), ami ezután jön az megy a farkába egészen 10%-ig.
A második lepárláskor kapott szíve átlaga kb. 62-63% alkohol . Ezt lehígitjuk kb. 37%-ra és harmadszor is lefözzük ahogyan a másodikat tettük. Tehát a fejét 72%-ig gyüjtjük, a farkát 52% után.
Az így kapott szíve megint 62-63%-os, ezt fogjuk használni a gin készitésére füszerekkel.
A harmadszori fözést lehet füszerekkel fözni, vagy anélkül és késöbb beáztatni, a módszertöl függöen.
![](https://img.index.hu/imgfrm/8/7/7/3/THM_0008498773.jpg)
![](https://img.index.hu/imgfrm/8/7/7/5/THM_0008498775.jpg)
A gin füszerezése ( Botanicals )
Három népszrü módja van a füszerek ( botanicals ) hozzáadásának a ginhez. Mindnek van elönye és hátránya is.
1) Együtt fözés : a kivánt füszereket a harmadik fözéskor az üstbe tesszük és együtt pároljuk le.
Elönye (+): Egyszerü.
Hátránya(-): Kb 50% -kal több füszerre van szükség
2) Macerálás : a harmadik lepárlás után a kész párlatba áztatjuk a füszereket.
(+) : intenziv aroma, egyszerü ( legalábbis annak látszik )
( - ) : a boróka gyantája minden szüröt eltömít, sok kinlódással jár
3) Göz-infuzió : Az üstböl kijövö páracsö egy megfelelöen széles szakaszában un. ginkosarat lógatunk a pára útjába amibe a füszereket rakjuk. Ez lehet tea-tojás, drót-szita vagy tüll-zacskó, a lényeg hogy a göz átjárja.
(+) : Ez adja a legjobb ízeket, nincs baj a szürésnél
(- ) :Meg kell csinálni a gin-kosarat ( de csak egyszer )
A füszerek
Több mint 300 füszert lehet használni a ginben, gyakorlatban leginkább a következöket használják( nem fontossági sorrendben):
Boróka bogyó
Mandula
Angelika gyökér
Ánizs
Kömény
Kardamom
Szegfüszeg
Édeskömény
Gyömbér
Citrom héj
Narancs héj
Szerecsendió
Irisz gyökér
Rozmaring
Borsikafü
Fahéj
Néhány gin recept (Bob Emmons “ Gin & Vodka c.könyvéböl ) 4,5-5 liter ginhez
Simple gin
Boróka 22.5 g
Koriander 11 g
Fahéj 2.5 g
Angelika gyökér 2,5 g
Citrom héj 0,3 g
Kardamom 0.3g
British gin
Boróka 15 g
Koriander 15 g
Kesrümandula 12 g
Angelika gyökér 0.3 g
Édesgyökér 0.3 g
Cordial gin
Boróka 10g
Koriander 7.5g
Keserümandula 7.5g
Irisz gyökér 0.25g
Angelika gyökér 0.25
Kardamom 1g
Édesgyökér 1g
London gin
Boróka 10g
Koriander 10g
Keserümandula 1g
Angelika gyökér 0.5g
Édesgyökér 1g
Néhány év óta ez a kedvencem :
Ö-M kedvence
Boróka bogyó 25g
Koriander 10g
Édeskömény 3g
Kardamom 0.5g
Narancs héj 8x 1 cm a fehér része nélkül
Citrom héj 4x1 cm a fehér része nélkül
Ez a saját kotyvasztásom, nem csak nekem, de a barátaimnak is tetszik . Valahol a Gordon’s Original és a Broker’s London Dry között van félúton.
Sok sikert
ö-m
.