Az ember léte nem a véletlennek köszönhető
Én vagyok a teremtőd. Már születésed előtt gondom volt rád. Iz.44,2
Az ember személyes léte nem a véletlennek köszönhető. Nem valami tévedés folytán születtünk erre a világra, életünk nem a természet szerencsés összjátéka révén jött létre.
Ha esetleg a szüleink nem is tervezték volna a gyermekvállalást, Isten nagyon is tervezte.
Cseppet sem lepte meg, hogy megszülettünk, sőt, kifejezetten számított rá.
Isten gondolataiban jóval korábban megfogantunk, mint édesanyánk méhében.
Az ő ötlete volt az egész; nem a sorsnak, a véletlennek vagy a szerencsének köszönhető, hogy élünk és lélegzünk ebben a pillanatban. Azért lehetséges, mert Isten meg akart teremteni minket!
A Biblia így ír:"Az Úr mindezt véghezviszi értem."Zsolt.138,8
Testünk minden apró részletét maga Isten tervezte meg: megválasztotta népcsoportunkat,
bőrünk színét, hajunkat és az összes többi vonásunkat. Egyedileg tervezett meg bennünket, pontosan olyanná amilyennek neki tetszett. Ő döntötte el, milyen természetes adottságaink legyenek, és milyen legyen a személyiségünk.
A Biblia azt mondja: "Ismersz kívülről és belülről, ismered testem minden csontját. Pontosan tudod hogyan készültem, hogyan áltam össze ízről ízre, valamivé a semmiségből."Zsolt.139,15
Mivel Isten konkrét okkal teremtett meg bennünket, azt is eldöntötte, mikor szülessünk meg,
és milyen hosszú legyen az életünk. Előre kiszámolta életünk napjait, pontosan meghatározva életünk és halálunk időpontját is." Alaktalan testemet már látták szemeid; könyvedben minden meg volt írva, a napok is, amelyeket nekem szántál, bár még egy sem volt meg belőlük." zsolt. 139,16
Isten azt is meghatározta, hol szülessünk meg, és hol éljünk az ő szándéka szerint.
Tehát a népcsoportunk, a nemzeti hovatartozásunk sem esetlegesen alakult.
Isten egyetlen részletet sem bízott a véletlenre, hanem mindent tervének megfelelően alakított ki.
A Biblia azt mondja: "Az egész emberi nemzettséget egy kis vérből teremtette, hogy lakjon a föld egész felszínén; meghatározta elrendelt idejüket és lakóhelyük határait." Apcsel.17,26
Így hát életünkben semmi nem véletlen, mindennek célja és oka van.
Bámulatos, hogy Isten még azt is eltervezte, hogyan szülessünk meg. Születésünk körülményeitől vagy szüleink személyétől függetlenül neki mindenképpen tervei voltak teremtésünkkel. E szempontból lényegtelen, hogy a szüleink jók, rosszak vagy közömbösek voltak-e
-Isten tudta, hogy ez a két személy van bírtokában annak a konkrét génállománynak, amelyre egyedi személyünk létrehozásához szüksége van.
Bennük volt meg a DNS, amit fel tudott használni, hogy megalkodhasson minket.
Törvénytelen szülők vannak, de törvénytelen gyerekek nincsenek.
Sok gyermek szülei szándékán kívül, de nem Isten szándékán kívül születik.
Isten még az emberi tévadést, sőt, a bűnt is számításba vette.
Isten soha semmit nem tesz véletlenül, és nem követ el hibát.
Minden alkotása mögött meghúzódik egy szándék. Minden növényt, minden állatot Ő tervezett meg, és minden emberrel terve van.
Ez a terv, ez a szándék pedig nem más, mint a SZERETET:" Mert őbenne kiválasztott minket magának már a világ teremtése előtt, hogy szentek és fedhetetlenek legyünk előtte szeretetben." Ef.1,4
Isten gondolatainkban már a világ megteremtése előtt már ott voltunk, sőt, éppen e miatt teremtette meg a világot! Úgy tervezte meg bolygónkkat, hogy a környezet számunkra megfelelő legyen. Mi állunk szeretete középpontjában,
mi vagyunk legbecsesebb teremtményei.
A Biblia így ír:"Isten elhatározta, hogy életet ad nekünk az igazság igélye által, hogy mi legyünk legfontosabb teremtményei." Jak.1,18 Ennyire szeret és értékesnek tart.
Isten soha nem találomra cselekszik: mindent aprólékosan eltervezett.
Minél többet tudnak meg meg a fizikusok, biológusok és egyébb tudósok a világegyetemről, annál nyílvánvalóbb, hogy milyen pontosan az emberi léthez igazodik, mennyire testreszabottan megfelel az emberi élethez szükséges követelményeknek.
Dr.Mihael Denton, az új-zélandi Otagói Egyetem molekuláris genetikai kutatócsoportjának tagja megállapította: "A biológiai tudományok révén felhelmozott összes bizonyíték azt a központi állítást támasztja alá, hogy a kozmosz egy gondosan megtervezett, egységes egész, amely alapvető okaként és céljaként hordozza az emberiséget;olyan egész, amelyben a valóság minden összetevője ebben a lényegi tényben nyer értelmet és magyarázatot. Több ezer évvel korábban már a Biblia is megfogalmazta ezt:
"Ezt mondja az Úr,...aki a földet formálta.....nem kietlennek teremtette, hanem lakóhelynek formálta." Iz.45,18
Vajon miért döntött így Isten? Miért volt érdemes annyi energiát belefektetni a világegyetem megteremtésébe? Azért mert Ő a szeretet Istene. Felfogni szinte lehetetlen ezt a fajta szeretetet, viszont semmi sem megbízhatobb ennél a szeretetnél. Mi lehetünk ennek a szeretetnek a tárgyai, hiszen pontosan ebből a célból teremtetünk- s erre az igazságra kell építenünk az életünkket!
A Szentháromság közösségében tökéletes szeretet uralkodik. Nem arról volt szó, hogy magányos lett volna, hanem egyszerűen éreztetni akarta velünk szeretetét
Ám van Isten, akinek oka volt arra, hogy megteremtsen bennünket, s így életünknek is mélységes értelmet adott! Ezt azomban csak akkor fedezhetjük föl, ha Istent tesszük meg életünk kiinduló pontjának. A Róm.12,3 üzenetét így is meg lehet fogalmazni:"Őnmagunk megértésének egyetlen pontos módja az, ha megismerjük, hogy kicsoda Isten és mit tesz értünk."
Russel Kelfer verse összefoglalja mindezt:
Okkal vagy, aki vagy,
Gondos terv része vagy.
Egy kincs, egy külön alkotás,
Egyedi teremtmény, semmi más.
Okkal vagy, amilyen vagy,
Kezében hibátlan anyag.
Keze véghez vitte tervét,
Ő látta az anyaméh mélyét.
Két szülő, akiket ő szánt neked,
Szereted, vagy nem szereted.
Ők is egyedi terve részei,