Kormoss Creative Commons License 2010.12.30 0 0 139

A Brandy-módszerről lenne egy kérdésem: 

Nem elég a kóstolgatásos eljárás, miszerint amíg nagyon keserű, addig nem mehet a kész italba, de ha a kesernye még jelen van, de már alig-alig észrevehető, akkor mehet a kész italba, mert ennyi előpárlat a középpárlattal kihígítva kellemes ízt fog adni a kész italnak? Én a pálinkát is így készítem.

Ezt csak azért kérdem, mert nem tudom, hogy nem e fordulhat e elő olyan, hogy 72 fokosan még erősen előpárlatos a szesz, ami nyilvánvalóan nem kedvez a kész italnak.

 

A másik kérdés, a tölgyafhordós érlelés. Használt boroshordóban akarok majd érlelni, és az lenne a kérdésem, hogy kell e előkezelni a hordót, mielőtt elkezdem töltögetni? Mert én úgy tudom, hogy egy alapos mosás a boroshordónak, és már mehet is bele érlelődni a nyers whisky. 

Előzmény: öreg-muslica (133)