öreg-muslica Creative Commons License 2010.12.30 0 0 133

Elnézést, hogy hivatlanúl bekapcsolódok….erre jártam…

 

A legtöbb hobbista nagyon örülne akármilyen egészséges boros hordónak persze kisebbnek, nem 200 L –esnek. Ha hallotok olyat, hogy valakinek van egy rohadt, penészes hordója amit eltüzelne, nézzétek meg. A felsö1/3 általában egészséges

dongákból áll. Ez értékes a gyors érleléshez. Szerezzétek meg azt a néhány dongát, persze ingyen. (Késöbb majd irni akarok a gyors érlelésröl részletesen.)

 

A kihozatal ….ha jól értem mennyi cefréböl lesz mennyi szesz.

 

Megpróbálom kerek számokkal. Vodka, whiskey, konyak , calvados, rum, brandy,

tequila stb.tehát a Brandy-módszerrel fözött italokról beszélek. A gyárak és mi hobbisták is kb. 9-10.5 %-os cefrével dolgozunk. ( nem a vizmelegitö biznicben vagyunk), hanem minél több szeszt akarunk kifözni gazdaságosan.

 

Tehát 20 L ~ 10%-os alapanyagból indulunk ki.

20 L 10% -os cefréhez kell kb. 4 kg cukor.

Az árpa maláta átalakitási % -a ~ 70 %-os . Más szóval a gyárak és a gyakorlott

hobby  sörfözöknek 0.7 a hatékonysági rátájuk. Kezdetben mi csak számoljunk  65%-kal.

Ez azt jelenti, hogy 1 kg malátázott árpa 0.65 kg kristály cukornak felel meg.

Ha 4 kg cukorra van szükségünk 20 l cefrében ez  6.15 kg árpa maátának felel meg.

Hogy ne legyen ilyen egyszerü, tudni kell ,hogy az árpa maláta saját súlyának 9-szeresét

tudja átalakitani  maltozzá ideális körülmények között . gyakorlatban jobb, ha 1: 6 tal számolunk. Ráadásúl a kukorica keményitöt cukrosítja legnehezebben, tehát jobb, ha 1:4,

1:5 aránnyal kalkulálunk.

Rövidre fogva és a kérdésre válaszolva 20 L ~ 10% -os cefréböl a korábban felsorolt italokból  kb. 4,4 L (+/- 3-4%)  

40 fokos kész ital várható.

 

ö-m

 

 

 

Előzmény: tomobi74 (131)