Elnézést, hogy hivatlanúl bekapcsolódok….erre jártam…
A legtöbb hobbista nagyon örülne akármilyen egészséges boros hordónak persze kisebbnek, nem 200 L –esnek. Ha hallotok olyat, hogy valakinek van egy rohadt, penészes hordója amit eltüzelne, nézzétek meg. A felsö1/3 általában egészséges
dongákból áll. Ez értékes a gyors érleléshez. Szerezzétek meg azt a néhány dongát, persze ingyen. (Késöbb majd irni akarok a gyors érlelésröl részletesen.)
A kihozatal ….ha jól értem mennyi cefréböl lesz mennyi szesz.
Megpróbálom kerek számokkal. Vodka, whiskey, konyak , calvados, rum, brandy,
tequila stb.tehát a Brandy-módszerrel fözött italokról beszélek. A gyárak és mi hobbisták is kb. 9-10.5 %-os cefrével dolgozunk. ( nem a vizmelegitö biznicben vagyunk), hanem minél több szeszt akarunk kifözni gazdaságosan.
Tehát 20 L ~ 10%-os alapanyagból indulunk ki.
20 L 10% -os cefréhez kell kb. 4 kg cukor.
Az árpa maláta átalakitási % -a ~ 70 %-os . Más szóval a gyárak és a gyakorlott
hobby sörfözöknek 0.7 a hatékonysági rátájuk. Kezdetben mi csak számoljunk 65%-kal.
Ez azt jelenti, hogy 1 kg malátázott árpa 0.65 kg kristály cukornak felel meg.
Ha 4 kg cukorra van szükségünk 20 l cefrében ez 6.15 kg árpa maátának felel meg.
Hogy ne legyen ilyen egyszerü, tudni kell ,hogy az árpa maláta saját súlyának 9-szeresét
tudja átalakitani maltozzá ideális körülmények között . gyakorlatban jobb, ha 1: 6 tal számolunk. Ráadásúl a kukorica keményitöt cukrosítja legnehezebben, tehát jobb, ha 1:4,
1:5 aránnyal kalkulálunk.
Rövidre fogva és a kérdésre válaszolva 20 L ~ 10% -os cefréböl a korábban felsorolt italokból kb. 4,4 L (+/- 3-4%)
40 fokos kész ital várható.
ö-m