Kormoss Creative Commons License 2010.12.26 0 0 106

Ha tequilát legalább 51%-ban agávéból erjesztett cefréből készítik, a többi része általában semleges szeszt adó gabona, vagy cukor.

 

Az agávé Mexikóban őshonos kaktuszfélesék, itthon is előfordul szobában dízsnövényként fordul elő. A vastag húsos leveleiről a "bőrt" letépik, és a benne lévő húst kikapara kezdik erjeszteni. Vannak legalább 51%-ban agavécefréből készült tequilák is, a mixito-k, ezek taroznak a minőségi tequilák közé, ami nagyon ritka.

 

A cukros húst tehát erjeszteni kezdik, általában cukor társaságában, és a kierjdt cefre dessztillációja adja a végeredményt. Kisüstön természetesen kétszer kell lepárolni a cefrét, de a tequila készítés inkább lepárló tornyokban történik.

 

Az érlelés fajtafüggő, van amit egyáltalán nem pihentetnek, van amit hónapokig, de van amit évekig érlelnek tölgyfahordóban (ha érdekel az érlelés, akkor a wikipédián fentvan).

 

Mexikóban az agávé elterjedt növény, bírja a nagy meleget és szárazságot, emelett rendkívül igénytelen, termesztése az ő éghajlatúkon igen könnyű, itt viszont legfeljebb cserepes növényként jöhet szóba a dolog, amit szerintem nem lehet úgy megoldani, hogy akár egy normális mennyiségű cefréd is összegyűljön.  

 

Gyógynövényboltokban lehet kapni agávé szirupot, jó borsos áron lehet ilyet is használni, bár az árából már kijönne egy üveg tequila is.

 

Ezek alapján annyira nem javasolnám, hogy belefogj, ha mégis akkor választhatod, az egyszerűbb utat is: 90-80 fokos tiszta alkoholba áztass bele agavészirupot vagy az agávé húsát egy napon át. Az áztatás után hígítsd le 60-70 fokra a szeszt, és desztilláld le. A végeredmény íze hasonló lehet, bár akkorsem az igazi.

 

Gabonánál is van kozmaolaj jó bőségesen, sajnos azt annál sem lehet megúszni :) Ha a szeszt majd aktív szenezni fogod, akkor fölösleges szűrni, mert a szén úgyis megoldja. Ha whisky-t készítessz, akkor úgy fogd fel, mintha pálinka lenne: bizonyos mennyiséget le lehet választani, de a kozmaolajoknak fontos szerepük van a whisky ízvilága szempontjából, akárcsak a pálinkánál.  

Előzmény: tomobi74 (104)