A kukorica trükkös tud lenni. Ami jó a bourbon-nél az hiba a vodkánál.
Azt hiszem mondtam korábban, hogy próbáld meg kihagyni vagy csökkenteni
a kukoricát. A búza teljesen ízetlen, a rozs (ha tudsz szerezni) kifejezetten kellemes.
Persze minden az árától és elérhetöségtöl függ…..
A 3x lepárlás vodkánál és ginnél kötelezö. A harmadik elött lehigitva, de lehet kétszer is higitani. Minden higitás szagot és ízt csökkent.
Részben ez is az oka a higitásnak a pálinka fözésnél is. Sok kellemetlen ízt és szagot el lehet tüntetni. Ha ezt nem tesszük és higitás nélkül önjük fel a másodikat és jó szokás szerint a rézeleje utántól majdnem nulla fokig mindent beleengedünk akkor kapjuk azokat a borzalmas házi fözéséket.
Ezek azok a szörnyü italok amitöl egy pohár után percekig ökölbe szorul a talpad….
Vissza a szürésre. A legegyszerübb gravitációs szénszürö amit láttam így nézett ki :
Egy 1,2 m magas arasznyi széles müanyag csö (PVC?) , felül nyitott alul az also
30 cm a kb fele szélességüre csökken . Ez egy levehetö tölcsérben folytatódik.
A tölcsér tetején egy szita van, ez felett egy szürö papir. A tölcséres rész alján egy
finoman állitható csap van( ez fontos)
A szürés :
Elöször a szenet tesszük bele kb 2-3 összemarék szén ez kb 20-25 cm magas szén-oszlopot alkot az also részben. Ezután jön a vodka nagyon lassan ( a csap elzárva ).
A csapot megnyitod gyorsan csöpögösre, 1-2 dl után megszagolod és megkóstolod.
Ha jó, akkor nagyobbra veszed , ha nem akkor csökkented. Idönként újraellenörzöd.
( ez a legjobb része ) Kb 1-2 óra/5-10 liter. Sok mindentöl függ.
Tehát a szürés minöségét mi szabályozzuk a folyadék sebességével.
A belekevert szén nem hiszem hogy jól méködne, mivel a szürésnél valaminek mozognia kell . A bor derítésénél pl. a folyadék áll és a szürö mozog ( a derítö anyag ) függölegesen amig leülepedik az alján.
Sok sikert
ö-m
Más téma :
Ezt a választ két nappal ezelött akartam feltenni. Amikor kész lettem vele megnyomtam az “ Elküldöm “ gombot , erre az egész eltünt.
Gyakran fordul ez elö vagy csak velem történt ? Ha igen, mit lehet tenni ez ellen ?