Marx: „És ráadásul ott van még az autodidaktának a maga műveltségét fitogtató bumfordi és undorító pedantériája…”.
Ez (mármint a teljes idézet) egy kontextusából kiragadott szöveg, Marxnak ugyanis nem az autodidaktákkal, hanem az ostoba emberekkel van baja. Az olyanokkal például, akik nem bírván féktelen tőkesúlyukkal, önglancolt hitelességükkel, rám vonatkoztatják részint az „autodidakta” jelzőt, részint a „műveltségét fitogtató” kitételt.
1) Nem vagyok autodidakta, nem is voltam soha. Iskolában tanultam a szakmát, és értek hozzá, amennyire értek, s hogy mennyire konkrétan? Ez itt indifferens kérdés. Aki szerint nem értek a szakmámhoz eléggé, az nem rendel tőlem munkát. Ennyi. Ennek a fórumozáshoz nincs köze.
2) Semminő műveltséget nem fitogtattam, sőt ellenkezőleg: arról beszélek, hogy éppen a fitogtatók az ostobák, s teljesen mindegy, hogy autodidaktán fitogtatnak-e vagy sem.
Almási Miklós szerint Babarczy Eszter originálisan művelt jelenség. (Esterházy szerint is.) Szerintem még műveltnek sem mondható igazán, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy Babarczy Eszter igencsak buta ember. Merthogy egészen elképesztő ostobaságok összehordására képes szakmányban. Továbbá körme szakadtáig ragaszkodik a marhaságaihoz. Lehet, hogy Babarczy sokat olvas, ám, hogy az olvasmányaiból keveset ért, az egészen biztos, lesznek még rá példák.
Ezt állítom, és ezt bizonyítom is, nem csak állítom!
Mindezek után pedig megengedek magamnak egy kis műveltségi fitogtatást: az afféle embereket, akik hat nyelven is képesek idézni egy olyan szövegrészt, amelyből egyébként nem értnek semmit, nos, az ilyen embereket egyszerűen csak szalondebileknek nevezzük.