gyattila Creative Commons License 2010.12.22 0 0 1912

Két okból nem döntöttem még. Az egyik hogy nincs végleges döntés a készülékről, de továbbra is a sinclair felé hajlok. Viszont van más problémám is, hasonlóan hozzád eltanácstalanodtam. Ennek alapja a hygrométerem feltételezhető pontatlansága volt. Nekem mindig magas páratartalmat mutatott, általában 70% alá sose ment, nedves időben meg verte a 80-85%-ot, viszont naponta kétszer szellőztettük át a lakást, igy penészün nagyon minimális volt, kordában tudtuk tartani. Ami gond volt az az ablakokon megjelenő viz, mert hidegebb  reggeleken gyakorlatilag az egész üvegfelület durván vizes volt. Ez volt eddig a kiindulópont, ezért kezdetem el körbejárni a témát. Valahol olvastam- talán itt, hogy az analóg mutatós  hygrométereket illik időnként beszabályozni, mert idővel veszit pontosságából és le is volt irva hogyan kell. Hát én megtettem és azt tapasztaltam, hogy kb. egy 10%-ot csalt pluszba. A műszer szerint igy most már a lakásban 60-65% a páratartalom, és ez nem sok, ebből már elég sok munka árán tudna kiszedni egy keveset a páramentesitő készülék. Most várom, hogy még nedvesebb legyen a kinti levegő és akkor hogyan alakul a benti, meg várom, hogy kint hidegebb legyen, és milyen jelenség lesz akkor az ablakaimon. Most még reggelre vékony csik viz van az alján. Ha majd éjszaka is legalább minusz 5 fok lesz és akkor ismét durván elkezd majd vizesedni, miközben a benti páratartalom marad 60% körül akkor nekem nem páramentesitőre lesz szükségem, hanem jobb üvegezésre az ablakaimban. Most itt tartok, feltételezem, hogy a páramérőm most kb. hihetőbb amit mér, gondolom ezt azért, mert ha belelehelek jónéhányszok, akkor felkúszik kb. 90%-ra, korábban viszont túlment a 100%-on bőven. De azért várom továbbra is páramentesitős tapasztalatokat.

Előzmény: Csabi_HW88 (1891)