Látom új teszt van kialakulóban! :)
Kíváncsian várom, bár az itt említett progit is be lehetne vonni. Amennyire egy faékhez hasonlóan egyszerű, szerintem pont oylan jól használható is.
Hangkönyvtár szinten az USB Charlie mai napig lever minden próbálkozást szerintem sample téren, azt is fel tudom ajánlani a meccshez, de nyilván ez is presetek szintjén korlátozott valami, nem egy B4 jellegű multifunkciós dolog.
2010-ben nálam a klón sorrend hangminőségileg eddig, soft-vas fej-fej mellett nézve:
1. Clavia C1/C2 - VB3 (öszvérként Hamichorddal)
2. Korg CX3 - USB Charlie
3. B4 I
4. B4 II. - Yamaha Motif széria
5. Emu B3
? Kurzweil PC3 orgona szekció (KarnEvil mint boldog új tulajdonos most teszteli...) :)
A házi falacikhoz mindenkinek gratulálok aki belefogott, nyilván az más kategóriát képvisel...
Talán a VB3 lehetne kompromisszummentes progi is, ha a szerzőjével meg lehetne értetni, csináljon olyan lehetőségeket paraméter állíthatóság szintjén, mint amit lehet bütykölni egy B3-ason a hátlapot levéve. Így csak a kezelőfelületre szűkített program egy bezárt lehetőség.
Egyébként nem hiszek benne hogy 10-15 éven belül lenne olyan gyártó, aki radikálisan más megközelítésből építene, programozna orgona klónt maximálisan a tökélyre törekedve. Nézzük meg, pl. a Roland is megállt a VK-kal, mondván az már kész! Bármennyire is tágult kissé mostanság az orgona-klónok piaca, még mindig picike a többihez képest, és egetverő színvonalváltozás nincs. A jelenlegi gyártók a korábbi hifi piac hozzáállásával közelítenek: "új év - új előlap" vagy "picit módosítsunk, rakjunk rá 2 gombbal többet és adjuk el a régit újként megint!", vagy ott a Fatar, aki csak a nagy névvel párosított propagandával akar előretörni...
Szerintem nyílt rendszerek (Linux, Android) és az új félvezető technológiák (szilicium helyett karbon) fogják a jövőben mobil irányba tolva, új eszközökkel hozni itt is a változást. Ahogy jósolják, hamarosan a PC is el fog tűnni mint olyan és karóra vagy legalábbis zsebkalkulátor méretűvé válik az IT eszközök világa, ahol könnyebb lesz független önkénteseknek akár egy teljesen jó Hammond klónt programozni egy iPod méretű stabil készülékre, mint az ismert, nagy, lomha gyártók, megkötött, célzott vasaiktól újból csodát várni, amit elavult, 5-8 éves IT technológiákra fejlesztenek.
A kérdés tehát, hogy mikor teremtődik meg az az új, nyílt rendszerű, pro eszközpark, hasonlóan pl. a mobil hangrögzítők esetéhez és amit zenészeknek terveznek, nem általánosságra vagy telekommunikációra.