Furgancs Creative Commons License 2010.12.20 0 0 69

Úgyis csend lett a fórumban, úgyhogy gondoltam feldobom valamivel a témát : ha van valaki, akit érdekel hogyan készítik a skót malátawhisky-t, akkor leírom:

 

Az alapanyag árpát 3-4 napra vízbe áztatják, majd kiöntik a vízet és egy meleg és sötét helyen csíráztatni kezdik. Ekkor az árpa a saját keményítőtartalmát cukorrá alakítja.

 

Eztután hagyományosan egy kemencében tőzeg füstjével kiszárítják. Ennek a csak aromahozzáadó szerepe van, a füstölés valójában enzimveszteséggel jár, éppen ezért gabonawhisky esetében nem is alkalmazzák.

 

A megfüstölt árpát egy darálóval megőrlik, majd forróvízzel (minimum 80 fokossal) nyakonöntik. Ezzel a kioldják a cukot az őrleményből, és a víz cukros oldattá alakul, amit a lehűlés után élesztővel beoltanak, és meg is kezdődik az erjedés.

 

Ez üzemi körülmények között 3 nap alatt általában végbe is megy, ezután következik a kétszeres lepárlás, szigorúan vörösréz üstökben.

 

Az első főzés ugyanaz mint a pálinkánál. A finomításnál viszont ügyelni kell arra, hogy az összes whisky amit ledesztillálnak, minimum 64 alkoholfokos legyen. Ennek elérése érdekében lényegesen hamarabb kell átállniuk utópárlatra.

 

Ezt a 64 fokos áttetsző nyers párlatot tölgyfahordókban minimum 3 évig érlelik. Évente nagyjából 2% elpárolog, ezt nevezik az "angyalok jussának", amiért őrizték az érlelődő whisky-t.  

 

Ha a vodkakészítésre volt érdeklődő, biztos lesz erre is :)