Kisültek a mézeslapok. Nem Gegergő receptjét készítettem el, hanem egy másikat, amelyben kevesebb macerával jár a tészta összeállítása.
A recept Déméter blogjáról származik.
MÉZES KRÉMES KARAMELLÁS KRÉMMEL
Hozzávalók
A tésztához: 5 dkg vaj, 10 dkg cukor, 40 dkg liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 2 tojás, 2 evőkanál méz.
A krémhez: 8 dl tej, 25 dkg vaj, 20 dkg cukor, fél citrom leve, 3 púpos evőkanál liszt, 1 csomag vaníliás cukor, baracklekvár.
A sütemény tetejére: olvasztott csokoládé.
Elkészítés:
A tésztához az összes hozzávalót sima tésztává gyúrjuk és négy cipóra osztjuk. A tésztát fél óráig pihentetjük, majd négy lappá nyújtjuk és tepsi lisztezett hátoldalán, egyenként halványra sütjük.
A krémhez a cukrot fél deci vízzel állandóan kevergetve aranysárgára karamellizáljuk. A lisztet csomómentesen elkeverjük a tej felével. A tej másik felével felöntjük a karamellizált cukrot, és addig kevergetjük, amíg teljesen feloldódik. (Vigyázat, nagyon hajlamos kifutni!) Amikor a cukor feloldódott, beleöntjük a lisztes tejet, és tovább kevergetve sűrű puding állagúra főzzük.
Amikor kész, levesszük a tűzről, belekeverjük a vaníliás cukrot és a citromlét, aztán néha megkeverve kihűtjük. Amikor kihűlt, robotgéppel habosra keverjük a vajjal.
A lapokat először baracklekvárral kenjük meg, majd a krémmel. A sütemény tetejét ízlés szerint díszíthetjük: porcukrot szórhatunk rá vagy bevonhatjuk csokoládémázzal.
A süteményt legalább 4-5 órát, de jobb, ha egy napot állni kell hagyni, mie lőtt tálaljuk.
Én ezt a tésztát dupla mennyiségben állítottam össze és jó két órán keresztül sziesztázott letakart tálban. Utána 8 egyforma gömbbé gyúrtam, majd 1-2 mm vastagságra nyújtottam. Oda kell figyelni, mert ragad! Átlag 8-10 gyúrófa-simítás után lisztezni kell az alját, tetejét! Maradék tésztát nem érdemes felhasználni, mert a liszt íz fog dominálni - ami leesik a tepsi oldaláról. Egyenesre vágni sütés előtt késsel, mégpedig nyomással és nem húzással érdemes. Tepsi hátuljára pakoltam, az elsőt olajoztam, liszteztem, a többit már csak liszteztem. A lisztezéshez mind a gyúrótáblán, mind tepsin réteslisztet érdemes használni, míg a tésztához finom lisztet. Ha a megadott vastagságban készíted, 3-4 mm vastagságú lesz sülés után.
A sütő felső 1/3-ban érdemes sütni, légkeveréssel 170 fokon, légkeverés nélkül 180 fokon. Sütési idő: 3-4 perc.
Kihűlni minél hűvösebb felületre tedd (nekem itt a régi tálaló gránitlapja), néhány perc után érdemes egy vékony tortalapáttal elválasztani a tepsi hátuljától, majd lecsúsztatni róla. Várd meg, amíg megkeményszik (ezért a néhány perc várakozás, mielőtt hozzányúlnál), egyébként szakad, törik. Így meg egyben lecsúszik és kész.
Hagyd teljesen kihűlni. A krém még csak ezután jön, nem kezdtem még neki... majd írom azt is, ha kéred - ha tetszik ez a fajta mézes(k)rémes.
Várnak a sorukra.
Kinyújtva a tepsi hátuljára, a nyesedéken látszik, milyen
vékonyra van kinyújtva.
Na, ezért kell légkeveréses sütőben felső harmadban sütni: aláfújt a nyomorult:) Nem kell betojni, mondjuk, mert a sülés végén kivéve egyszerűen konyharuhás kézzel lelepogattam és kész:)
Hűlnek.