Furgancs Creative Commons License 2010.12.18 0 0 59

Módszer kérdése az egész. Lehet tiszta malátacefrét készíteni, ilyenkor elég forróvízel leönteni a megőrölt malátát, és kész is, de lehet a hagyományos feltárásos és elcukrosításos műveletet is választani, ez esetben:

 

Én délutánra igazítom a műveletet, a feltárás során egy üst vizet felmelegítek 80 Celsiusra, majd ebben egy órán forralom az alapanyag gabonát. Ezután a hőmérsékletet hagyom visszaesni 65 Celsiusra, és az árpa hozzáadása után 2 órán át 65-63 fok között tartom. Tehát minimum 3 óra. Ehhez számold hozzá a víz felmelegítésének idejét, majd a hűtési időt, ami egyrészt a főtőtest teljesítményétől és az időjárástól függ. Tehát durván egy délután, adagonként, mivel egyszerre én sem tudok megcsinálni egy hordóra valót. Alkalmanként 15 liternyi cefrét szoktam csinálni, ez nekem kb. 4 órába kerül.

 

A erjesztés teljesen ugyanúgy zajlik, ahogy a pálinkánál szokott. Megkülönböztetünk elő-fő-és utóerjedést. Az elcukrosított cefrét élesztővel be kell oltani, majd 18-20 fok környezetben tárolni. Így a teljes erjedés akár 3 nap alatt végbemehet. Én földbe ásott pincében tárolom ilyen hidegben, ott 5-10 fok van. Normál élesztővel az erjedés ott sem áll le, de elhúzódik. Novemberben végén csináltam legutoljára, 50 liter kb egy hét alatt erjed ki (pincében). De beszerezhetsz hidegtűrő élesztőt, ez még 0 fok környékén is jól működik. Ilyet sajnos én nem tudom hol lehet kapni, csak hallottam róla, szóval he te tudsz róla valamit, akkor szólj nekem is :)

 

 

Előzmény: tomobi74 (58)