Üdv
A gabonacefrék készítése kicsit körülményesebb, mint a gyömölcscefré, de nem egy ördögi tudomány :) Bár ha körülnézel az interneten, akkor erről van egy két írás, ami az elméletet leírja, hogyan készülnek, viszont részleteket nem közölnek, nehogy esetleg valaki otthon megpróbálkozzon vele.
Árpamalátát tudtommal sehol nem lehet kapni (úgy tudom), ezért otthon kell megcsinálni. Elször 3-4 napra vízbe áztatni az áprát, majd amikor már jól megpuhult, ki kell önteni az áztatóból a vizet, és jó alaposan megmosni az árpát. Ezután nedvesen csíráztató tálakba kell tölteni, és meleg helyen hagyni csírázni. Amikor a levélcsíra (a vastag) elérte az árpaszem 1,5s-szeresét, a gyökércsíra (a kis szőrök) pedig 3-4-szeresei a szemnek, akkor van kész a maláta.
Az áztatást egy hordóban tudod megoldani például, ráhelyezett fedéllel (nem lezárttal). Az áztatást követő pár óra után a selejtes szemék és héjak felúsznak a víz felszínére, ezeket le kell róla szedni. A víznek nem kell melegnek lenni, de nagyon hidegnek sem szabad. A legjobb ha van egy földbeásott pincéd, ha nincs akkor pedig be a házba, egy olyan helyre ahol nincs nagyon útban.
Ezután fontos hogy az ázató vizet jól lemosd róla, ugyanis az írtó büdös. Csíráztató tálnak a legegyszerűbb ha egy jégkrémes dobozt 3-as furatokkal telefurkálsz, és azt tele is töltheted árpával. Ennél is egyszerűbb a felénél kellévágott PET palack, szintén telefurkálva de jó sűrün. Ilyenkor a legminimumabb a szobahőmérséklet, a maximum a 30 fok. Tehát ilyenkor télen csak a lakás jöhet szóba, szintén olyan helyen ahol nem zavar. Az átlag csírázási idő általában 4-5 nap, ezalatt naponta át kell mosni az árpát, és megforgatni. Ha mindent jól csináltál, már az első nap megjelennek a gyökércsírák, jeléül annak, hogy beindult a csírázás.
Miért pont árpa? Bármilyen gabonát használhatsz malátázásra, mindet ugyaígy kell csinálni, viszont azért az árpát alkalmazzák, mert ebben fejlődik a legtöbb diasztáz nevű enzim, amely képes a keményítőt cukorrá alakítani. A kukoricában is fejlődik például, de lényegesen kevesebb. Az ápra saját súlyának 9-szeresét képes cukorrá alakítani, tehát az alapanyaghoz min. 10%-ban kell árpamalátát adni.
Az árpa csíráztatás során akár ötszörösére is duzzad, ezért 100 liter cefre elkészítéséhez már 2 kg száraz árpa is elegendő. Ne csinálj egyszerre nagyon sokat, mert csíráztatás után max 4 nappal már rohadásnak indul.
Ha érdekel hogyan tovább, szólj és szívesen segítek, de egyszerre nem tudok mindent leírni :)