Furgancs Creative Commons License 2010.12.17 0 0 54

Egy kis vodka történelem:

 

A vodka pontos kora és származása nem egészen tisztázott, a 14. századra tehető, az oroszok és a lengyelek közt a mai napig vita tárgya, hogy pontosan kié is. Könnyen elképzelhető, hogy egymástól függetlenül is felfedezték. Tulajdonképpen a vodka csak egy más nyelven való megnevezés, akkoriban azonos jelentésű volt a pálinkával. 

 

Érdekesség, hogy idehaza az első pálinkák borból készültek, majd később a gabonafélékből kezdtek párlatokat készíteni. Ezek természetesen aktív szenet nem láttak, durva és kemény ízű italok lehettek, de akkoriban nem is az ízért ittak... a burgonyáról valóban azt hitték hogy mérgező (bár ma már tudjuk, hogy egyáltalán nem az, sőt nyersen fogyasztva enyhíti a gyomorbántalmakat, valamint nagy a vitamin és ásványi anyag tartalma), ám később abból is megindult a szeszfőzés, és csak legutoljára jöttek a gyümölcsök.

 

Ezzel párhuzamosan a világ más pontjain nemcsak a gabonákat használták vodkakészítésre, de a gyümölcsöket (főleg szilvát is), az elkészült ital pedig vodka volt. Tehát nevezhető e a lengyel vagy orosz szilvapárlat pálinkának, és nevezhető e a magyar gabonaszesz vodkának?

 

Ez mára teljesen átalakult. A pálinka alatt gyümölcspárlatot értünk, a vodka alatt pedig íztelen párlatot. Az kiindulástól ma már mindkettő nagyon messze van.

 

A vodka attól vodka, hogy gabonából vagy krumliból készül, valamint akítvszénszűrésen esik át, az ízek minnél tökéletesebb kivonása érdekében. Teljesen nem lehet, és nem is kell ízteleníteni, viszont az a nagyon gyenge íz ami marad egyszerűen nem tekinthető olyan íznek, mint ami például a pálinkában van.

 

Ennél jobban nem tudom elmagyarázni, ha nem érted csak törődj bele, hogy így van és kész :)