Furgancs Creative Commons License 2010.12.17 0 0 46

Nem feltétlenül :)

 

Általános tévhit hogy a vodka (csak) burgonyából készül, sőt olyan állítást is hallottam, hogy krumplihéjból erjesztik.

 

A 18. század óta valóban készétenek vodkát krumliból, ez általában a lengyelekre volt jellemző, és jellemző még ma is, bár minden szeszfőzde leginkább abból főz, amit éppen olcsón be tud szerezni, hiszen az alapanyag a végeredmény szempontjából mellékes (talán a tiszta cukor kivétel ez alól, amiből nem is készítenek csak kommersz italokat). Oroszországban és a skandináv országokban például rozst használnak, mivel a rozs hidegtűrő növény, és képes megteremni a barátságosak túlzottan nem nevezhető éghajlatok nyári és őszi évszakaiban is. Nem mellesleg a gabonák használata olcsóbb is, és a kihozatal is fényévekkel jobb.

 

Első lépésben a burgonyát meg kell hámozni, aztán feltárni, majd szétzúzni és árpamalátával elcukrosítani. Hacsak valakinek nincs otthon egy centrifugából átalakított hámozógépe, akkor bizony nekieshet a kiskéssel a héjának. A kihozata jó feltárás esetén sincs feleakkora mint a nála jóval olcsóbb és egyszerűbb cefrézésű gabonáké.

 

 

Előzmény: Törölt nick (42)