Furgancs Creative Commons License 2010.12.16 0 0 38

Vodkát eddig csak kétszer főztem, de leírom hogy csináltam:

A kukoricát foró vízben főztem, aztán a kukorica mennyiségéhez képest 10% árpamalátát tettem hozzá, ezzel elcukrosítva a keményítőt.

A cuccot eztán kifőztem, a lejövő alszeszt 30%-ra hígítottam, és aktív szenet kapott. Az így íz és szagmentesedett szeszt beállítottam 25%-ra és finomítottam.

Én így csináltam.

A cefre alapanyaga kukorica volt, kevés búzával, és árpamalátával. Kb. 15 liter cefréből lett 3 liter 25%ra hígított alszesz (a finomítvány mennyisége nagyjából hasonló a pálinkáéhoz, azt sajnos nem figyeltem annyira a múltkor). A cefrébe nem tettem külön cukrot.

Mellesleg teljesen mindegy, milyen gabonát vagy alapanyagot használok, az íze mindig jelen lesz az alapanyagnak a párlatban. Ezért is aktív szenezik a vodkát (egyes esetben akár 10 alkalommal), hogy az íze eltűnjön. 

Én likőralapanyag helyett 40 fok körülire hígítva inni szeretném.

A cukorcefre inkább likőralapanyagnak jó, de a gabonából készül szesz - hiába az aktívszénszűrés - hagy némi zamatot a gabonákból, és ezt teszi a vodkát különlegessé.

Az első vodkámat egyébként egy bolti vodkával hasonlítottam össze (Siberia vodka), és az ízhatás megkülönbözhetetlen lett volna, ha az enyém nem lett volna előpárlatosan csípős ízű. Viszont kukoricaíznek nyoma sem volt, az előpárlatra meg oda figyelek legközelebb. 

Persze ez még nagyon kezdetleges folyamat, ezt még fejleszteni fogom legközelebb, alapanyag, és minden más téren is. Dehát ehhez tapasztalat kell. 

Előzmény: öreg-muslica (33)