nyeglemuki
2010.12.16
|
|
0 0
4449
|
Hello!
Nekem webasto thermo top c-m van, nemrég építettem be, kb. 1 órát működött rendesen, aztán jött a cirkusz. A hibajelenség dettó ugyanez. Kórkép:Járó hideg motornál vígan működik a kályha, viszont álló motornál vízhőfoktól függően vagy be sem kapcsol, vagy rövid idő után leáll. Hibakód nincs. Vízpumpahibára gyanakodtam, be is jött a sejtésem. Külső tápegységre direktbe kötve a vízpumpa nem működik, a vízpumpa kapcsain multiméterrel néhány száz kOhm ellenállás mérhető. Gyanítom, hogy ha szénkefés a motor, ami igen valószínű, akkor elkoptak a szénkefék, nem érnek hozzá a kommutátorhoz. Ha szétszerelés után össze lehet rakni, akkor megpróbálkozok a szénkefecserével, egyéb esetben kukába mehet a szivattyú.
Webasto-hoz le lehet tölteni mindenféle szervíz- és beépítési utasítást, abban szerepel a működés pontos leírása. Ez alapján ami úgy látszik, hogy kikapcsolt, az csak készenléti keringető üzemmód, csakhát a vízpumpa halott. Ha visszahűlik a víz a kályhában, megint fűteni kezd.
Idézet:
3.2.2 Heating Operation Fuel When the temperature rises to reach 72 °C the heater switches to the energy saving part load operation. A rise in temperature up to 76.5 °C causes the heater to enter a control idle period. This also happens when exceeding a total heating operating time of 76 minutes. The circulation pump, the vehicle's own heating air fan, and the operation indicator light remain on during control idle. After cool-down of the coolant to 71 °C the heater resumes part load operation. Another rise in temperature to 76.5 °C causes the heater to enter again the control idle period. A drop in the coolant temperature during part load operation due to an increased demand in heat will cause the heater to switch to full load operation at 56 °C.
Esetleg valaki gyógyított már vízpumpát??? Szívesen olvasnám hogyan kezdjek hozzá, érdemes-e. Köszi előre is! |
Előzmény: Csabys (4443)
|
|