bombaba Creative Commons License 2010.12.15 0 0 364

Ha ilyen szépen kéred, megpróbálom :)

Nagyjából ennyi a lényege:

Dugványozás:
Az alvó állapotban szedett hajtások alját éles késsel újravágjuk 3 erős rügyet hagyva, majd gyökereztető hormonba mártjuk. Rügy alatti körülvágás elősegítheti a gyökerezést az A. deliciosa and A.chinensis esetén.  Steril talajba dugjuk 2 rüggyel a talajfelszín alatt. Hűvös helyen tartjuk, ezzel lassítva a rügyezést. Talpmeleg 20-22 fok, 16 órás nappal és árnyék elősegíti a gyökérfejlődést. Az A. deliciosa és A. chinensis 3-4 hónap alatt gyökerezik. Egyenkénti edénybeültetés steril talajba, középhatóidejű táppal.
Oltás:
Leginkább A. deliciosa ‘Bruno’ alanyt használnak Új-Zélandon, mert jól csírázik és erőteljesen nő. Már 6 hónappal a vetés után oltható. Ideálisan az alany átmérője 10 mm, az oltócsap szintén. Számos oltási technika használható, nagy számú oltványnál a hasítékoltás a legmegfelelőbb. Műanyag vagy gumiszalaggal rögzítik, műanyag zacskót húznak a tetejére vagy párás helyre teszik a kiszáradás megelőzésére. A rögzítőanyagot eltávolítják, amikor az oltás láthatóan sikeres.
Magvetés:
A magokat légmentes tartályban 4 fokon tároljuk. Csíráztatás előtt kezeljük gombaölőszerrel, majd mossuk le vízzel. Rakjuk a magokat itatóspapir-rétegek közé, nedvesítsük meg vízzel vagy gombaölőszeres oldattal és tegyük nylonzacskóba, és légmentesen zárjuk be. 24-28 napi tartsuk 4 fokon, a következő 10-14 napon pedig váltakozó hőmérsékleten: 16 óra 4 fokon, 8 óra 24 fokon. Steril közegbe vessük max 3 mm mélyre, ne hagyjuk kiszáradni, permetezzük vízzel és takarjuk le nylonnal, tartsuk 20-25 fokon. 10-14 nap alatt csírázik. Cserepezzük egyenként, ha már van 2 rendes levele.

Előzmény: lacika02 (363)