twist Creative Commons License 2010.12.11 0 0 19727

Félreértetted - szerintem. Rogán ugyanis azt fejtegette egy rádióinterjúban, hogy a magánnyugdíjpénztárakban a tag számláján lévő pénz nem tekinthető magántulajdonnak, ugyanis annak használatában az illető korlátozva van. Vagyis Rogán szerint a magántulajdonnak az a kritériuma, hogy a tulajdonos minden korlát nélkül rendelkezzen vele.

Ez pedig nyilván ellentmond a józan észnek - és a törvénynek is.

Nem hallottam az interjút, így abból következtetek amit leírtál.

A tulajdonjognak a hatályos jogunk szerint ma még 3 eleme van.

A használat, a hasznok szedésének joga,

a birtoklás joga és

a rendelkezési jog.

Az első kettő korlátozható, a rendelkezési jog viszont nem.

Ha a rendelkezési jogot korlátozni lehet, akkor nem beszélhetünk magántulajdonról.

Egyik olvtárs említette a haszonélvezeti jogot.

Haszonélvezetnél a tulaj birtoklása és használata korlátozott, a rendelkezési joga nem.

Ugyanis eladhatja a haszonélvezettel terhelt ingatlant, megterhelheti azt, azaz rendelkezhet vele.

Az egyszerűség kedvéért hasonlítsuk össze az önkéntes magánnyugdíjjal, a manyupot.

Önkémntesnél mondhatom azt, hogy holnaptól nem fizetem, hogy azonnal megszüntetem, hogy kiveszem a hozadékot, vagy azzal együtt az egészet.

Jó, hogy a jelenlegi szabályozás szerint csak a felét kapom meg, mert tán 36%-os adót kell fizetni utána, de a rendelkezési jogom nincs korlátozva.

Mindez megtehető a manyup befizetésekkel?

Mert ha nem, akkor bizony a rendelkezési jog korlátozott,és bocs, de nincs tulajdon.  

Előzmény: Gördülő Kő (19717)