Félreértetted - szerintem. Rogán ugyanis azt fejtegette egy rádióinterjúban, hogy a magánnyugdíjpénztárakban a tag számláján lévő pénz nem tekinthető magántulajdonnak, ugyanis annak használatában az illető korlátozva van. Vagyis Rogán szerint a magántulajdonnak az a kritériuma, hogy a tulajdonos minden korlát nélkül rendelkezzen vele.
Ez pedig nyilván ellentmond a józan észnek - és a törvénynek is.
Nem hallottam az interjút, így abból következtetek amit leírtál.
A tulajdonjognak a hatályos jogunk szerint ma még 3 eleme van.
A használat, a hasznok szedésének joga,
a birtoklás joga és
a rendelkezési jog.
Az első kettő korlátozható, a rendelkezési jog viszont nem.
Ha a rendelkezési jogot korlátozni lehet, akkor nem beszélhetünk magántulajdonról.
Egyik olvtárs említette a haszonélvezeti jogot.
Haszonélvezetnél a tulaj birtoklása és használata korlátozott, a rendelkezési joga nem.
Ugyanis eladhatja a haszonélvezettel terhelt ingatlant, megterhelheti azt, azaz rendelkezhet vele.
Az egyszerűség kedvéért hasonlítsuk össze az önkéntes magánnyugdíjjal, a manyupot.
Önkémntesnél mondhatom azt, hogy holnaptól nem fizetem, hogy azonnal megszüntetem, hogy kiveszem a hozadékot, vagy azzal együtt az egészet.
Jó, hogy a jelenlegi szabályozás szerint csak a felét kapom meg, mert tán 36%-os adót kell fizetni utána, de a rendelkezési jogom nincs korlátozva.
Mindez megtehető a manyup befizetésekkel?
Mert ha nem, akkor bizony a rendelkezési jog korlátozott,és bocs, de nincs tulajdon.