Magyar rendszamu kocsi regisztraciojaval kapcsolatban en is elmentem a megyei prefekturara annak idejen, kepben is voltak, pontosan tudtak mit akarok, es adtak egy hosszu listat arrol, hogy mit kell beszerezzek. Kellett (volna) nekik AFA-s szamla, adasveteli szerzodes, biztositasi igazolas, stb. De a leglehetetlenebb az volt, hogy a kocsi franciaorszagi markakepviseletetol kellett volna beszerezni egy igazolast, miszerint az adott gepjarmu megfelel mind az EU, mind a francia jogszabalyainak. Mindegy, ha tobb tizezer ugyanolyan kocsi fut az utakon francia rendszammal, ez a papir akkor is szukseges az atiratashoz. Egy kedves francia ismerosom (aki nem mellesleg az autoiparban dolgozik) felvilagositott, hogy ezt a papirt tobb honap utan esetleg meg is kapja az ember, ha megigenyli. A markakepviseleteknek ugyanis kotelezo kiallitani ezt a tanusitvanyt, viszont semmi hasznuk nem szarmazik ebbol, ugyhogy jo gall szokas szerint egyik dossziebol a masikba, majd a fiokba kerul az irat, majd miutan az ugyfel huszadjara is erdeklodik, nagy kegyesen elkuldik a papirt tobb honap mulva.
Hivatalosan csak 6 honapig jarhatsz magyar rendszammal Fr.o.-ban, de ezt hogy tudja barki is bebizonyitani, plane Schengen ota??! Egy nemet (!) rendor allitotta meg egyszer egy ismerosomet, aki magyar rendszamu kocsival kozlekedett, majd mikor megkerdezte, hogy miota tartozkodik Nemetorszagban, a valaszt meg sem varva legyintett egyet es azt mondta: "Tudja mit, ugysem tudnam cafolni, barmit is mond!" azzal el is engedte.
Senkit nem akarok jogsertesre buzditani, mert az buncselekmeny, de ha valaki nem egy francia rendorors mellett parkol ejjel-nappal, tobb honapon keresztul, es a kocsi papirjai amugy rendben vannak, ne tartson retorzioktol, mert:
1., a francia rendort/csendort nem erdekli, amig nem kovetek el kozuti szabalysertest (gyorshajtas pld.)
2., nem tudja bizonyitani, hogy miota vagyok francia teruleten a kocsival, mert barmit mondhatok, nem tudja az ellenkezojet igazolni
3., nem all erdekeben egy bonyolult, valami kulfoldi hatosagot is erinto, cirkalmas eljarasba kezdenie, mert csak az adminisztracios munka van vele
En 2 evig jartam egy magyar rendszamu Skoda-val, soha, de soha nem allitott meg se rendor, se csendor, a kutyat nem erdekelte, aztan a kocsit eladtam Magyarorszagon.
A biztositorol is tudnek meselni, de az mar nagyon hosszu hozzaszolas lenne... :)