A gazdaságban az év nem januárral kezdődik és ér véget. A búzáé Péterrel és Pállal, az árpáé előtte. Ezt most nem sorolom. Ha tudom mennyi állatom van, akkor annyit veszek, ami az évre elég, de inkább egy kicsit többet. Én mindig úgy tervezek, hogy maradjon inkább, mint kevés legyen. Mert a takarmányboltból vásárolni már elég gáz. Meg télen szénát venni.
Nem volt idén sem annyira drága a takarmány. Csak ott és akkor kellett megvenni amikor még a haszonlesők nem vetették ki a hálójukat. Átlagban 30-40% ártöbblet volt az előző évhez képest. Az viszont a nyomott árai miatt nem jó összehasonlítási alap.
Kukorica 4000, búza 3200, árpa 2500. A napraforgó az keményebb dió volt a maga 15000 ft-os árával, de azt elbénáztam. Ennyiért viszont tisztított, szárított terményt kaptam.
Bálás lucerna annyiért ment mint egy éve. Kisbálás 350-500 Ft a nagyok meg 5000 körül. Persze nem tegnap.
A széna kaszálással, meg úgy általában az emberek "fikázásával" csak óvatosan. Igaz, hogy sokan nem értenek hozzá. Viszont hiába a szakértelem ha az élet mást diktál. Hiába tudom mikor kellene egy munkát elvégeznem, ha a "kenyéradó gazdám" mást mond. Nagyon sok embernek a kevés földje mellet van munkahelye ahol lesz@rják az ő nyűgét, mert nekik első a sajátjuk. Másrészt nem minden embernek van saját gépe és bizony attól is sok függ mikor jön a gép.
Miért nem keresel egy saját kaszálót, ha van időd, erőd és mint olvasom tudásod a szénakészítéshez? Biztos sokan örülnének ha a parlagon fekvő területüket gondoznád a szénáért cserébe. Néhányan még fizetnének is érte.