Juraviel.Ihuan.Bedvin Creative Commons License 2010.12.06 0 0 3419

Abba meg bele sem mernék gondolni, hogy Lynch mit művelt volna esetleg Murbellával -meg úgy egészében véve a Tisztelet Matrónáival-, az egyik legfantasztikuaabb női alakkal Herbert repertoárjában. Lehet, hogy én is csak "érzelmileg tobzódtam" * volna, mint Idaho, mikor afelett kesergett, hogy mi lesz az ő gyönyörű Murbellájából az Agónia után.

Kíváncsi leszek a harmadik megfilmesítésre -lentebb linkeltem a concept artokat-, de ismerve a 3D felé tartó Hollywoodot, áááááá.

Zoroastro

Azért a szőke, kékszemű (ha jól emlékszem az volt!) Idaho sem kutya (ha már Leto karján öled :s brrr...)! A film után még vissza is kerestem a könyvben, hogy bizony ez nem az a fenotípus, amit Leto -a Zsarnok- szerint kedvelnek a nők.

Visszatérve az új filmhez, lehet arab színészeket is válogatni, ott van pl. a Mennyei Királyságban Ṣalāḥ ad-Dīnt alakító Ghassan Massoud, vagy az a színész -akit most hirtelen nem találok-, aki azt a személyt alakította, akivel a sivatgban találkozik és megkíméli az életét.

Szóval lehetne olyan személyeket válogatni, akiktől kevésbé lenne Hollywood-i íze az egésznek, és jobban megidézné az óperzsa-iszlám eredetet.

Ghanima, convar

Lynch szó szerint vette azt, hogy Bene Gesseritek torkában igazi fegyver van. :D Vajon mit művelt volna a Prédikátorból. :D Torkából kitörő hanghullámokat? :D

Az azbeszt ruhás, vegyvédelmis sardaukarokól se feledkezzük ám meg!

cloaked meg a többiek is :)

Az, hogy nem ismerik a könyveket, már nem lepődök meg. A Paul of Duneben, ahogy sokkal lentebb a plot-ot linekltem, teljesen újraírják Paul fiatalkorát, Leto Jessicához fűzödő viszonyát -konkrétan nem vették figyelembe, hogy Leto csak fenntatotta azt, hogy nőtlen, de sosem vetemedett arra, hogy feleséget is keressen, így csak "reményt", "lehetőséget" húzva el a Házak orra előtt-, illetve "szépen" megírják a Vadászaiban elhintett, Fenring által elkövett összesküvést...

Ezeknél már The Winds of Dune a szebb. Eszerint -holott csak a Gyermekeiben tér vissza a Dűnére, addig magára hagyta Aliát-, bizony visszajön, de ez még hagyján!

"The story of the friendship between Paul Atreides and Bronso Vernius is also told."

"It covers the events of the life of Lady Jessica Atreides, as she returns to Arrakis to investigate the disappearance of her son, the Emperor Muad'Dib, after his blindness in Dune Messiah.

It also covers, in flashback narrative; Paul Atreides youth when he spent time with Tleilaxu Face Dancers in the Jongleur circus, with Bronso Vernius of Ix. Another flashback narrative is one in which Jessica remembers a Bene Gesserit plot of Paul's younger days." [Forrás]

Ő az a személy, aki a Messiás elején beszélget egy Kvizara Tafwiddal, illetve az ő történelmi beszámolóját olvashatjuk szintén a könyv elején. Az már külön pofátlanság, hogy Verniust faragnak belőle, akik meg nem is szerepelnek az erdetiben, csak az ""előzményekben"".

Még hátra van a The Throne of Dune (aka Irulan of Dune) és a Leto of Dune (aka The Golden Path of Dune) és....

Emlékeztek még a beszélgetésünkre lentebb, nem is kell sokat visszatekerni, csak a 3316-ig, majd felfelé, kb. tíz-tizenöt kommentig, ahol ötleteltünk, hogy vajon miket tervezhetnek még megírni, és adtunk egy-két hajmeresztő ötletet. Nos...

...lehet, hogy hallgattak ránk. Mert terveznek egy újabb trilógiát. A címe: The Schools of Dune.

I. kötet: The Sisterhood of Dune

II. kötet: Mentats of Dune

III. kötet: Swordmasters of Dune vagy Spacing Guild.

Itt a blogbejezésük róla.

Mondjuk én a 3317-ben ezt javasoltam, ez már közelít hozzá:

"Art of Dune"-sorozat:
- Sexual techniqes of Bene Gesserit and Honored Matres
- Prana-Bindu and the Voice of Bene Gesserit
- The Complete Bene Gesserit's Coda
- The Complete Mentat Text
- The Complete Doctrine of Zensunni and Zensufi
- The Complete Notes of Dar-es-Balat
- The Complete Stolen Journals
- Two-In-One: The Complete Orange Bible and Kitab al-Ibar"

Komolyan... Nem viszik egy kicsit (!) túlzásba? Hmmm.. Mondjuk, legalább őszinték... Bréjnszorming, aszongyák...

Várom a véleményeitek...

* Idaho azon kapta magát, hogy csak úgy dagonyázik az érzelgősségben, és egy fájdalmas képet építget, de aztán eszébe jutott egyik Mentát-tanára mondása az "érzelmi tobzódásról".

"Az érzés és az érzelgősség közötti különbséget könnyű meglátni. Ha kikerülöd valakinek kutyáját az úton, az érzés. Ha viszont gyalogosokat ütsz el amiatt, mert kikerülöd a kutyát, AZ már érzelgősség."