Huszas Creative Commons License 2010.12.06 0 0 864

Szia!

Nos a lányom idén  harmadik éve él itt kint velem Olaszországban.

Én már több mint hat éve vagyok kint, de nekem nem is szerepel terveim között, hogy állampolgár lehessek itt, jó nekem itt magyarként.

A lányom helyzete azért különleges, mert kosárlabdázik és a csapat ahol játszik, szeretné, ha felvenné az állampolgárságot.

Utánanéztek és ők mondták, hogy folyamatos itt élés után egy EU-ból érkező személynek, négy év.

Az olasz csapat nem kevés eurót fizetett ki nevelési költségként a magyar kosárlabdacsapatának.

Tehát nem az ujjamból szoptam.

Ki kell járni, senkinek nem jön egy levél, hogy te már négy-öt éve itt élsz, dolgozol, szeretnél-e kettős állampolgár lenni?!

A feleségem munkatársa (aki Macedón), nem ide házasodott, előtte Svájcban élt, szintén öt év után tette le az állampolgári vizsgát.

Automatikusan a gyerek, ha ide születik Nem lesz olasz állampolgár a szüleinek kell utána járnia, ha akarják.
Itt a várakozási idő három év.

Németországban az ismerősöm választhatott anno, hogy magyar szeretne maradni, vagy felveszi a német állampolgárságot.

Ott nincs (vagy nem volt, azóta változhatott) kettős állampolgárság.

Személyi igazolványa itt olaszban meg bárkinek lehet, ha van bejelentett állandó lakcíme.

Valóban, külföldön ez nem használható, arra ott az útlevél. (A hagyományos kétoldalas igazolványra gondolok itt és ez bele is van írva!)

Illetve vannak az új formátumú kártya személyik, amelyeket már elfogadnak külföldön is.

Azt olvastam az újságban, hogy a jövőben lecserélik majd mindenkinek ilyenre.

Legalább mindenkinek meg lesz az ujjlenyomata...

Remélem minden kétségedre megnyugtatóan válaszoltam!

Üdv!

UI:

ITT semmi szükség erre a "hangnemre", amelyben hozzáoszlásoddal nekem estél...

Ez a topic azért van, hogy segítsük azokat, akik esetleg itt szeretnének letelepedni, dolgozni, élni.

Pláne, ha alap nélkül vádaskodsz, pedig Te is ott ülsz az internet előtt, én kb hat kattintás után találtam ezt a linket:

http://www.interno.it/mininterno/export/sites/default/it/temi/cittadinanza/sottotema002.html

Itt még a kérelmet is letöltheted és igazad volt, tévedtem ...  nem öt év az Eu-s állampolgároknak csupán négy év.

Előzmény: Orsy46 (863)