Doppelstangel Creative Commons License 2010.12.05 0 0 19384

Gazduram, ezek nem is hírszerzési adatok, tehát nem a profi intelligence-től szerzett cuccok, hanem nyomorúságos diplomáciai táviratok és hasonló melléktermékei egy nagy rendszernek, amiket felcsipegettek, és amelyek jókora része az önmagát kasírozó diplomáciai személyzet fontoskodó produktuma.

Erre mondtam, hogy ha valódi és fajsúlyos anyagok jönnek ki, akkor érdemes megállni egy pillanatra, de akkor sem lesz ez sajtókorlátozási kérdés, hanem a rendszer újjászervezésének problémája.

Amióta titkok vannak, azóta lopják is őket, ha összeszarja is magát bármely titok tulajdonosa. És ha ellopták, akkor azért tették, hogy használják vagy terjesszék. A nagy nyugati rendszerek tehát azon dilemma elé kerülnek, hogy aláássák magukat a sajtószabadság korlátozásával, ami a végüket jelenti, vagy rendbehozzák a titokvédelmet egyéb módokon, amire bőven megvan a lehetőségük, ráadásul egy csomó pénzt rá lehet költeni, amit majd haveri cégek fognak megkapni és mindenki boldog lesz, a következő szivárogtatásig, amikor megint tovább kell majd a rendszert fejleszteni és ezerbites kódokat kell kitalálni á. egymilliárd dollárért, és akkor még boldogabb lesz mindenki, erre mondtam, hogy Assange szerintem csak báb.

Most lesz persze mindenféle acsarg, morgás, fenyegetés és színes bohóckodások, de a rendszeren emiatt nem érdemes változtatni. Lám, Putyin volt megint a legokosabb, amikor dióhéjban azt mondta, hogy haggyák őt békiben az ilyen fasságokkal.

Előzmény: pindiy (19381)