Mint mindig, most is csendben figyeltem a vitát. Mint lelkes házikerti, kizárólag saját szükségletre termelő, az ilyen adó, járulék, könyvelő meg hasonló kérdésekben abszolút kívülálló vagyok, de a 200 Ft-os boráron azért mélyen elgondolkodtam.
Nagyvonalú elhanyagolásokkal, mérnöki sacográffal, nikkelezett szemmértékkel megpróbáltam kideríteni, hogy mennyibe is kerül nekem a saját borom. Korrekt elszámolást persze sokszori nekifutásra sem tudtam csinálni, nagyjából az alábbiakat vettem figyelembe:
- Van a birtok tokkal vonóval, a terület, építmények, pince és berendezés meg persze maga az ültetvény, ami nagyjából 500 m2 szőlőterületet jelent. (Igazi minibirtok !) Vettem a becsült értékét, és megsaccoltam, hogy ha ezen a pénzen nem szőlőt vettem volna, hanem bankba teszem, mennyi kamatot kapnék évente. Első tétel 50 ezer HUF.
- Van nagyjából százezer forint értékű gép és szerszám, úgy vélem tíz év alatt amortizálódnak nullára, vegyük a tizedét, második tétel 10 ezer.
- Üzemanyagra, vegyszerre évente tízezret számoltam
- Sajnos az utazás drága, évente mondjuk harmincszor kimegyek a szőlőbe, csak az üzemanyag 20 rugó.
- A harminc munkanap 2ezres napszámmal hatvanezres kiadást jelentene (ha nem sk csinálnám)
Mindösszesen tehát 150 ezret számoltam évente szőlőművelésre, ezzel szemben termett durván 100 liter borom, literenként 1500 Ft-ért ihatom a saját boromat!
Húha, ezért már egész jó bort kaphatnék, ilyen drága borom nem lehet, számoljuk csak újra:
- Talán nem is ér annyit a birtok, meg a kamatok is nyomottak. Meg mi a fenének számoljam be a falon a képet, az unoka bilijét, az asszony nyugágyát, borsót-paprikát, mosolygó almát, csengő barackot a bor költségeibe, maradjunk a szóló szőlőnél. Legyen az első tétel csak 15 ezer.
- Igaz, hogy a permetező egy év alatt tönkre ment, de a kisfejsze legalább harminc éves, talán nem is jó ötlet a tíz éves amortizáció. Meg különben is nem kizárólag a szőlőt művelem velük, felezzük meg a tételt, marad 5k.
- Mivel eddig is a minél inkább vegyszermentes művelésre törekedtem, ezt a tételt tovább nem igen csökkenthetem. De azért asszonykám duzzogni szokott, ha permetezéskor a szőlő mellett az ő uborkája is nem kapott némi bordói levet, felezzük meg ezt is testvériesen, marad itt is ötezer.
- Az utazási költség is lehet túlzott, hiszen nem csak dolgozni, hanem bort inni is kijár az ember (még jó!), meg különben se egyedül. Méltatlanság lenne a léhaságot a borba keverni, negyedeljük meg a tételt, legyen ez is ötezer.
- A munka költsége a legnagyobb csalás, hiszen nem fizeti ki senki! Naná, hogy ezzel spórolhatok a legnagyobbat, egyáltalán nem számolom a saját munkát, (mást meg úgysem engedek a szőlő közé szüret előtt) legyen ez a tétel nulla!
Nézzük csak a végeredményt, az igencsak goromba költségredukálás után maradt még harmincezer évente a száz liter borra, még mindig 300 Ft-os literárnál tartok!
Jó, mondjuk az 500 m2-re 100 liter bor igencsak erős terméskorlátozást jelent, de nem csak én végzem, hanem a jóisten is besegít tavaly jéggel, idén peronosszal lisztharmattal meg a már rég kihaltnak vélt gombafajok egész gyűjteményével, meg az ültetvény is igencsak rászorulna a pótlásra, mondjuk nagyvonalúan, hogy kétszer ennyi is teremhetne.
Ha, ez a ha nem volna ha, (haha!) akkor talán le tudnám nyomni 150 Ft-ra, de ennél olcsóbban semmiképp nem tudom elképzelni.
Szerintetek mit számoltam rosszul?
|