Törölt nick Creative Commons License 2010.12.02 0 0 1400

A hitet nem lehet tanítani. A hitet Isten adja. Az ős egyházban először megtértek az emberek, és utána jött a tanítás.

Apcsel. Péter pünkösdi beszéde. 3000-en tértek meg. Először leszált rájuk a Szentlélek, mert mindenki a saját nyelvén hallotta amit Péter beszélt. Utánna jött a bűnbánat.

Apcsel.2,37 Ennek hallatára fájdalom járta át szívüket. Mit tegyünk hát?  És Péter tanította őket. Megmondta mit tegyenek.

Az apostolok is először láttak aztán hittek. Látták az üres sírt, és hittek. Tamás se hitt a többieknek, látni akarta a sebeket. Látta és hitt. Először látunk, és aztán hiszünk. Pál is először látta ( tapasztalt) aztán hitt Jézusban. Isten már Mózesnél bevetette ezt a módszert. Mózes is először látta a csipkebokrot, és hallotta a benne beszélő Istent, utánna ment élő hittel cselekedte azt amit Isten kért tőle.

Az egyházban ez pont fordítva van. Először tömik bele a tanítást, és majdcsak találkozik Jézussal.Ez olyan mintha a halott emberbe tömnék a finom süteményt. Nem tudja megenni. Képtelen rá.  Mert aki nincs megtérve az még lelki halott. Jézus az aki feltámaszt. Először a feltámasztás, utána a kaja. (Jairus leánya) Először a magtérés utána a tanítások. Először a Kérügma ( Jézus) utána a Katekézis. Nem szabad felcserélni.

Az egyház tanító egyház. Tanít, de nem evangelizál. Evangelizálás azt jelenti: Jézust bemutatni. Személyesen Jézushoz vezetni az embereket. Találkozzanak Istennel! A többi Isten dolga, hogy kit milyen ütemben tisztít meg. A mi dolgunk az, hogy evangelizáljunk. Személyes találkozásra vezessük az embereket Istennel.  Én is ott vagyok ahol ő, én vezetem oda az embert, az Istenhez.

A hit hallásból ered. A hallás pedig Isten Igéjéből.

Ha olvasom( halgatom) Isten Igéjét, akkor megnyilnak a lelki füleim Isten szavának a meghallására. Ha meghallom Isten szavát,az egy megtapasztalás, hiszen hallom az Istent. És ebből a megtapasztalásból van a HIT. Vagyis Isten megtapasztalásából van a HIT:

Istent megtapasztalhatom úgy is, hogy nem ismerem az Igét. Ez már az Ő szuverén akarata. Az a baj, hogy beskatulyázzuk Istent.

Iz.55,8 Mert a ti gondolataitok nem az én gondolataim, és az én útjaim, nem a ti útjaitok-mondja az Úr.

Előzmény: Törölt nick (1399)