Gondoljátok meg Creative Commons License 2010.11.28 0 0 19122

Kedves Ein Gespenst! (Kedves?....fullaggy meg!)

Egy szóval sem állítottam, hogy rosszak vagy olvashatatlanok lennének fogalmazványaid. Nos, hát sajnos nem azok, mert mint már korábban írtam egy igen éles elme alapos munkájának eredményei. (Az éles elmét akkor is kikérted magadnak, megengedem nem volt szép tőlem, de én sem vagyok hiba nélkül való.) Igen, valóban meg vagyok győződve, hogy a fórumozásod túladagolt, érdektelen, fölösleges, szükségtelen, indokolatlan, felejthető. Kihagytam a kihagyandókat.

Tudod, míg mondjuk Állományjavító vagy Doppelstangel egy- egy reflexióban, leírja, hogy ez és ez a szöveg úgy hülyeség, ahogy az le van írva és szerzője, különben is már régen leöngyilkolta magát, napirendre tér a dolog felett és új narratívákba kezd. Addig Te immár évek óta mást sem teszel csak, mint egy imamalom duruzsolsz, hogy így Almási meg úgy Esterhaus néha egy Verebes is előjön, Hidd el unalmas. Már csak azért is unalmas, mert valójában írásaidat eszelősen olvasom, és tök mindegy, hogy egy korábbit vagy egy frisset kezdek el. Komolyan, nem vicc, tényleg. Ezért nem is volt olyan nagy meglepetés, mikor Babarczy egy boldogtalan pillanatában visszavágott.

Az ilyen szerencsétlen lépésekre a legprimitívebb reagálás a bosszú. Mikor Macduff megtudja, hogy Macbeth meggyilkolta feleségét és a gyermekeit, úgy dönt, hogy ő magát a zsarnokot öli meg. (Tett ilyet veled Babarczy Eszter?) Ezt a reagálást az egyszerű emberek többsége még ma is csodálja, ha olyan súlyos vétségről van szó, amely még a tettől nem érintett emberekben is borzadályt kelt. (Olyan nagy borzadályt keltett az emberekben Babarczy Eszter?) Nem is lehet teljesen elítélni, mert a bosszú egyike azoknak az erőknek, amelyek a büntetés igényét feltámasztják, a büntetésre néha szükség van. De a mentálhigiénk szempontjából is fontos, mert a bosszúvágy lehet olyan erős, hogy az egyén egész világlátását eltorzítja, sőt az őrületbe kergeti. Ez, ha általánosan nem is, az esetek nagy százalékában igaz.

Ki kell azonban mondani azt is, hogy a bosszú nagyon veszedelmes indíték.

Végül, az egyetlen szenvedélytől vezérelt lét nagyon szűkös lét, és összeegyezhetetlen bármifajta bölcsességgel. A bosszú tehát semmiképpen nem a legjobb válasz a sérelemre.

„A gyűlölet csak nő azzal, ha kölcsönős, csak szeretettel lehet lerombolni.” Ezt Spinoza mondja. Szerinted okos ember volt ez a Spinoza?       

Előzmény: Gyurica úr (19100)