ciprus02 Creative Commons License 2010.11.24 0 0 474

Kedvező mikroklímában valószínűleg a leghidegebb teleken se fognak sérülni a Totemek. Nálam fontos a télállóság, -20 alatti hideg is előfordult már a kertemben,/Alföldi város szélén ritkán lakott részen van,kedvezőtlen a mikroklíma/.Két kisebb ciprusomat betakartam,ezek nem károsodtak.A két nagyobbik közül az egyik csúcshajtása elfagyott,a másiké nem,ezeket 2006ban vettem a Folly-arborétumban... 2007-ben kb.400db-ot keltettem ki horvátországi magból.Vodice mellet az egyik szigeten egész kis cipruserdő van,többszáz darab lehet ott.Rászántam egy délutánt,végigjártam,a legvékonyabb,legtömötteb ciprusokról szedtem a magot.Az eredmény kb.60%horizontális típusú,40%oszlopos,nem igazán lettek tömöttek 3éves korukra,egy van köztük amelyik nagyon szép sűrű,ez már akkor sűrű volt,amikor kikelt,ezt lenne érdemes dugványozással sokszorosítani...Tavaly Paraliából hoztam a Totemhez hasonló vékony nemes ciprusról magot,60db lett belőle,nem igazán meggyőző eddig az eredmény,kevés oszlopos formájú lett,nem tömöttek,talán mintha a hajtások szebbek lennének,de ez még nem annyira látszik,mert kicsik...

Előzmény: Island* (464)